Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Σαπέν: Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την Ευρωζώνη

«Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο και τους κανόνες της ΕΕ»

sapen

«Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο και τους κανόνες της ΕΕ» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. «Έχουμε λίγο χρόνο μπροστά μας, λίγες κρίσιμες εβδομάδες, αλλά εάν ο καθένας σεβαστεί τον άλλο -που είναι απαραίτητο- θα βρούμε τη λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαπέν σημειώνει ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι «αποφασιστικής σημασίας», επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε αρκετά φυσιολογικά με την υπενθύμιση των θέσεων εκκίνησης του καθενός.

«Υπάρχουν περιθώρια που πρέπει να αξιοποιηθούν… ξέρω τη δύναμη των λέξεων, γνωρίζω ότι η λέξη ‘τρόικα’ για την Ελλάδα έγινε αφόρητη, εντούτοις (σ.σ η ελληνική κυβέρνηση) γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να κάνουν διάλογο με το ΔΝΤ, και κάνουν, ότι πρέπει να κάνουν διάλογο με την ΕΚΤ, και κάνουν, ότι πρέπει να κάνουν διάλογο με την ΕΕ και κάνουν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική τηλεόραση («σε περίπτωση Grexit η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει»), ο Γάλλος ομόλογός του τονίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν συνιστά απειλή για την Ευρωζώνη, κάτι που φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για την τύχη της Ελλάδας».

«Η Ευρωζώνη είναι προορισμένη να διευρυνθεί, όχι να συρρικνωθεί», δηλώνει ο κ. Σαπέν, εκφράζοντας την αναγκαιότητα για διατήρηση της δυναμικής της διεύρυνσης προσφέροντας την αλληλεγγύη και την απαραίτητη υποστήριξη για την διατήρηση της τρέχουσας Ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις βρετανικές ανησυχίες ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ο Γάλλος υπουργός εκφράζει τη διαφωνία του. «Αυτό είναι λάθος, και η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να το εκφράσουν αυτό. Ο διάλογος στη σύνοδο των G20 θα βοηθήσει να βρούμε οδούς συμβιβασμού» τονίζει.

Ο Μισέλ Σαπέν προσθέτει ότι η Κομισιόν αλλάζει την οικονομική πολιτική, αλλά οι ρυθμοί αλλαγής, παρότι προς τη σωστή είναι πολύ αργοί. «Αυτή η καλοδεχούμενη κίνηση δεν θα αλλάξει την εκτίμηση που έχουν άλλες μεγάλες χώρες για την ανάγκη ισχυρότερης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Συμφωνούμε απολύτως με αυτή την οπτική… Υψηλότερη ανάπτυξη είναι η μόνη καλή λύση από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πλευράς προκειμένου να επιλύσουμε το βάρος του χρέους στην ευρωζώνη», διευκρινίζει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By