Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σαπέν: Το Παρίσι θα διευκολύνει τις συνομιλίες ελληνικής κυβέρνησης – Ε.Ε

Θα συναντηθεί με τον Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι την Δευτέρα

tsipras-varoufakisB

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θέλει να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους ηγέτες της ευρωζώνης, ιδίως με την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη νότια Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», ανέφερε ο Σαπέν.

Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης, ανέφερε ο Σαπέν, εξηγώντας όμως πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους». «Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε.

Το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτό σε συνομιλίες για να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την 12η Φεβρουαρίου.

Το ζητούμενο είναι «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα», ανέφερε ο Σαπέν.

By