Ιερό δισκοπότηρο για τους επενδυτές παραμένει η τεχνητή νοημοσύνη με τις startups της ΑΙ να «σηκώνουν» το πρώτο τρίμηνο του 2025… όλα τα λεφτά και για την ακρίβεια 1 στα 4 δολάρια που κατευθύνθηκε προς το οικοσύστημα στην Ευρώπη. Ο επενδυτικός πυρετός για τις startups της τεχνητής νοημοσύνης μεταφράστηκε σε χρηματοδοτήσεις άνω των 3,4 δισ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των venture capital επενδύσεων στην Ευρώπη για το τρίμηνο.
Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών, ξεπερνώντας κατά 55% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom, που αποτυπώνουν μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή καινοτομία, με τις AI εταιρείες να πρωταγωνιστούν σ’ έναν επενδυτικό πυρετό που θυμίζει τις χρυσές εποχές της Silicon Valley.
Σύμφωνα με το αναλυτικό report της Dealroom για το πρώτο τρίμηνο του 2025, το Λονδίνο και οι βρετανικές statups ΑΙ πρωταγωνίστησαν, για ακόμη μία φορά, σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων: με την Isomorphic Labs -spinout της Google DeepMind- να εξασφαλίζει 600 εκατ.ευρώ σ’ έναν γύρο late-stage για την ανάπτυξη AI εργαλείων ανακάλυψης νέων φαρμάκων.
Στον ίδιο γύρο, η Vistajet από τη Μάλτα, μια membership-based υπηρεσία ιδιωτικών αεροσκαφών, άντλησε επίσης $600 εκατ., επιβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις δεν περιορίζονται πλέον στα παραδοσιακά tech hubs, όπως το Λονδίνο, αλλά αναπτύσσονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί
Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις σε startups, ξεπερνώντας αθροιστικά τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το Λονδίνο αναδείχθηκε ως το πιο χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό τεχνολογικό κέντρο, με 3,2 δισ. δολάρια, ακολουθούμενο από το Παρίσι και το Βερολίνο.
Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανέδειξε και νέες δυνάμεις: η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο χάρη σε mega rounds που πέτυχαν, ενώ η Μαδρίτη και το Δουβλίνο είδαν σημαντική αύξηση επενδύσεων σε τοπικές startups.
«Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη η Βρετανία σε επενδύσεις startups © Dealroom
Με το δεξί στο 2025
Συνολικά, η ευρωπαϊκή startup σκηνή ξεκίνησε το 2025 μ’ ένα εντυπωσιακό ρεκόρ επενδύσεων, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Dealroom. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες άντλησαν συνολικά 13,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε εταιρείες, που βρίσκονται στο στάδιο «breakout», συγκεκριμένα σε γύρους χρηματοδότησης series B και C, δηλαδή εταιρείες που έχουν ξεπεράσει το αρχικό στάδιο και ετοιμάζονται για διεθνή επέκταση ή εξαγορές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναζητούν εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό και δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.
Παράλληλα, η σταθερότητα σε early-stage rounds δείχνει ότι το οικοσύστημα παραμένει υγιές και προσφέρει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, ενώ η αύξηση των late-stage επενδύσεων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αποτυπώνει την ωρίμανση της αγοράς
Εντυπωσιακό ρεκόρ επενδύσεων για την ευρωπαϊκή startup σκηνή με χρηματοδότηση 13,9 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2025 © Dealroom
Έξι νέοι «μονόκεροι»
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αποδείχθηκε ιδιαίτερα …παραγωγικό για την Ευρώπη σε επίπεδο δημιουργίας νέων μονόκερων (σ.σ. startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.), καθώς επί ευρωπαϊκού εδάφους γεννήθηκαν έξι νέα unicorns. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Neko Health, Tines, Dren Bio, Loft Orbital, Namirial και Diagnostyka.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο του report είναι ότι πάνω από το 40% της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών startups προήλθε από επενδυτές εκτός Ευρώπης. Μόλις το 30% προήλθε από εγχώριους επενδυτές, ενώ το 28% από διασυνοριακούς ευρωπαϊκούς παίκτες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η παγκόσμια εμβέλεια του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ενισχύεται, καθώς διεθνή funds αναζητούν νέες ευκαιρίες καινοτομίας στην ήπειρο.
Το Λονδίνο «μάζεψε» χρηματοδότηση 3,2 δισ. δολάρια για startups το πρώτο τρίμηνο του 2025 © Dealroom
Ο τομέας της υγείας αναδείχθηκε ο πιο χρηματοδοτούμενος στην Ευρώπη το Q1 2025, με τις AI εφαρμογές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Startups που αναπτύσσουν εργαλεία για την πρόληψη ασθενειών, βιοτεχνολογικές λύσεις για την παχυσαρκία και την ανοσολογία, αλλά και πλατφόρμες εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού με χρήση AI, προσέλκυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσα σ’ ένα μόλις τρίμηνο.