Η αγάπη για τα άλογα και τη γη ήταν αυτή που ένωσε τον Πιεμοντέζο αγρονόμο Mario Incisa della Rocchetta με την Τοσκανέζα ευγενή Clarice della Guerardesca και ο γάμος τους έλαβε χώρα το 1930.
Αρχικά το ζευγάρι μετακόμισε στην Ρώμη για να ασχοληθεί με την εκτροφή αλόγων κούρσας, όμως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεψε στην γενέτειρα της Clarice, το Bolgheri, μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 150 χλμ. δυτικά της Φλωρεντίας. Το Tenuta San Guido -το οποίο και κληρονόμησε- καταλαμβάνει έκταση 2500ha και αγναντεύει το Τυρρηνικό πέλαγος αφού το υψόμετρο του ξεπερνά σε κάποια σημεία τα 400 μέτρα. Αυτός ο οινικά ανυπόληπτος τόπος, έδωσε στον Mario Incisa μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να ικανοποιήσει το μεράκι του, παράγοντας το δικό του κρασί για προσωπική κατανάλωση.
Εκείνη την εποχή το κρασί της ευρύτερης Τοσκάνης βρισκόταν στο ναδίρ του, μιας και η νομοθεσία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στην τοπική ποικιλία Sangiovese να παράξει παρά χαμηλής ποιότητας κρασιά. Από την άλλη η επαφή του Ιταλού αριστοκράτη με τα σπουδαία κρασιά του Μπορντό τον γέμισε με την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει στο Bolgheri το σπουδαίο Μπορντό της Ιταλίας. Και το έδαφος αποτέλεσε τον καλύτερό του σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια αφού –σε αντίθεση με την τότε πιο γνωστή περιοχή του Chianti- είχε τις κροκάλες σαν βασικό συστατικό του. Άλλωστε αν αναλογιστεί κανείς ότι στην τοπική διάλεκτο η κατάληξη “aia” θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα ως «ο τόπος με» και το sasso σημαίνει πέτρα θα καταλάβει ότι το όνομα Sassicaia δεν βγήκε τυχαία! Έτσι φύτευσε εκεί Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, όμως τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος στα πετρώδη εδάφη που θυμίζουν την Μπορντολέζικη περιοχή των Graves κάθε άλλο παρά αξιόλογα ήταν.
Η καταξίωση του Sassicaia
Ο Joe Cocker επέλεξε το “with a little help from my friends” όμως ο Mario Incisa προτίμησε το “with a little help from my cousins”, αναζητώντας βοήθεια από τα ξαδέλφια του που ανήκαν στην περίφημη φαμίλια των Antinori. Σύντομα ο πλέον διάσημος οινολόγος της Ιταλίας Giacomo Tachis ανάλαβε δράση και το 1968 ήταν η πρώτη επίσημη εσοδεία του Sassicaia. Αν και το blend έδειξε εξαρχής την στόφα του, χρειάστηκε να φθάσουμε στο 1978 για να γίνει ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια εποχή που οι «κόντρες» των μεγάλων κρασιών καταξιωμένων Γαλλικών περιοχών με τα ανερχόμενα αστέρια του υπόλοιπου παγκόσμιου αμπελώνα ήταν της μόδας, το Sassicaia του 1972 κέρδισε 33 κρασιά από 11 χώρες σε διαγωνισμό του περιοδικού Decanter και στέφτηκε το καλύτερο ερυθρό από Μπορντολέζικες ποικιλίες.
Η απόλυτη καταξίωση πάντως ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν ο φημισμένος οινοκριτικός Robert Parker βαθμολόγησε το 1985 με το απόλυτο 100/100, εκτοξεύοντας το Sassicaia στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών του κόσμου. Τα παραπάνω είναι βέβαια ένα ελάχιστο δείγμα των ευσήμων που του έχουν αποδοθεί και τα οποία περιλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό του Sassicaia 2015 ως Wine of the Year 2018 από το επιδραστικό αμερικάνικο Wine Spectator. Το αντίκτυπο αυτών των επιδόσεων ήταν τόσο μεγάλο, που πολλοί Τοσκανέζοι παραγωγοί ακολούθησαν την μη… συμμόρφωση με τους τότε οινικούς νόμους προκειμένου να πετύχουν την ύψιστη δυνατή ποιότητα, γεγονός που οδήγησε στην μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία του σύγχρονου κρασιού και στην σημερινή μοναδική λάμψη όλου του τεράστιου αμπελώνα που έχει σαν κέντρο την Φλωρεντία.
Το Sassicaia παράγεται από μόλις 75ha του κτήματος που βρίσκονται στο ιδανικό μεσαίο υψόμετρο των 200-300 μέτρων. Συνήθως η αναλογία των ποικιλιών είναι 85% Cabernet Sauvignon και 15% Cabernet Franc, ενώ ο καρπός των 30χρονων κλιμάτων ωριμάζει για 18 μήνες σε μικρά βαρέλια, μικρό ποσοστό μόνο των οποίων είναι καινούργια. Το Sassicaia είναι ένα μοναδικό «πολυεργαλείο» στο χώρο των Fine Wines αφού παλαιώνει υπέροχα για τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες, χαρίζει όλο τον αριστοκρατικό του χαρακτήρα ακόμα και όταν καταναλωθεί σχετικά νέο, δηλώνει βροντερό παρών σε κάθε σοβαρή δημοπρασία του κόσμου και κοστίζει -στις τρέχουσες χρονιές του- το λογικό (για μεγάλο κρασί) ποσό των 300-400€ ανά φιάλη. Φυσικά, χρονιές όπως το 1985 πωλούνται πλέον γύρω στις 4.000€, ενώ αμέτρητα είναι τα διαθέσιμα assortment που περιλαμβάνουν μια φιάλη από πολλές διαφορετικές εσοδείες του.
Όλα τα παραπάνω το έχουν καταστήσει ένα από τα πλέον αγαπημένα και επιτυχημένα εμπορικά fine wine, χαρίζοντας του μάλιστα την φοβερή 6η θέση στην λίστα με τα πλέον sought after wine and spirits, λίστα που στην πρώτη 20αδα δεν περιέχει κανένα άλλο Ιταλικό κρασί.
Η αναγνώριση του ευλογημένου terroir του Bolgheri δεν οδήγησε μόνο στην εγκατάσταση εκεί και άλλων μυθικών οινοποιείων (όπως το Ornellaia), αλλά και στην δημιουργία της ονομασίας προέλευσης Bolgheri DOC που θεσμοθετήθηκε το 1994. Βέβαια το σπουδαίο Sassicaia δικαιούταν μια ξεχωριστή επιβράβευση στο αμπελουργικό οικοδόμημα της Τοσκάνης, επιβράβευση η οποία ήρθε το 2013 οπότε και απέκτησε το «μονοπωλιακό» δικαίωμα στην ονομασία προέλευσης Bolgheri Sassicaia DOC. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα από το 1968, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε ως ένας απλός επιτραπέζιος οίνος (Vino da Tavola)…
Η cuvee με το μπλε οκτάκτινο αστέρι στην ετικέτα οφείλεται στο όραμα, την διορατικότητα και την τόλμη ενός ανθρώπου. Εκεί που άλλοι έβλεπαν ένα άγονο κομμάτι πετρώδους γης και άλλοι έναν τόπο ικανό μόνο να παράξει φθηνές προτάσεις από την τότε ανυπόληπτη ποικιλία Sangiovese, ο Mario Incisa della Rocchetta είδε ένα μεγάλο κρασί. Και με το Sassicaia του άλλαξε όλο τον ρου μιας σπουδαίας οινικής χώρας.