Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Saxo Bank: Bitcoin και ηλεκτροκίνητα οχήματα κυριαρχούν το 2018

Από το Bitcoin, την κινεζική κυριαρχία στην ηλεκτροκίνηση και μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank Στιν Γιάκομπσεν εκτιμά τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά για τις αγορές και τις παγκόσμιες οικονομίες.

«Καθώς ελέγχει το 50% της ανάπτυξης και των πιστώσεων στον κόσμο, η Κίνα παραμένει η πιο σημαντική χώρα σε ό,τι αφορά τον δείκτη μεταβολής της χρηματοδότησης (credit impulse) και τη διαμόρφωση των συμπεριφορικών τάσεων» ανέφερε ο Γιάκομπσεν σε πρόσφατη εκδήλωση της επενδυτικής τράπεζας.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Κίνα θα αποτελέσει τον κυριότερο μοχλό σε μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που έχει δει ποτέ ο κόσμος – την ηλεκτροκίνηση, και συγκεκριμένα τα ηλεκτρικά οχήματα. Δεδομένου ότι η ρύπανση αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της Κίνας, τα ηλεκτρικά οχήματα παίζουν ζωτικό ρόλο στην επιδίωξη της χώρας για παγκόσμια ηγετική θέση, και η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2020 η Volvo σχεδιάζει να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό ολόκληρης της σειράς των μοντέλων της, ενώ ο κορυφαίος κινεζικός κατασκευαστής αυτοκινήτων, BYD, προσδοκά τον πλήρη εξηλεκτρισμό όλων των αυτοκινήτων έως το 2030, αναφέρει.

Το μονοπώλιο της Σίλικον Βάλεϊ μπαίνει στο «μικροσκόπιο»

Οι συνθήκες μονοπωλίου στον τομέα της τεχνολογίας ενδέχεται να αποτελέσουν έναν από τους παράγοντες προσοχής το 2018, εκτιμά ο συν-επικεφαλής της ομάδας Global Sales Tradingτης Saxo Bank. «Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon και η Apple λειτουργούν υπό μονοπωλιακές συνθήκες και με ελάχιστο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό, γεγονός που εξηγεί την τεράστια κερδοφορία τους.

Αυτά τα υψηλά κέρδη οφείλονται στην έλλειψη ρυθμιστικού μηχανισμού στην αγορά – οι ισχυροί παίκτες μπορούν, έτσι, να διατηρούν μια μονοπωλιακή τιμολογιακή δομή απέναντι στους καταναλωτές τους, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για το μέλλον της παραγωγικότητας, των επενδύσεων και της έρευνας και ανάπτυξης» δήλωσε.

Οι κυβερνήσεις εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα

Ο Γιάκομπσεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ρύθμισης και σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin, και προέβλεψε ότι το 2018 θα υπάρξει για πρώτη φορά σχετική κυβερνητική ρύθμιση.

«Το Βitcoin υποτίθεται ότι είναι ένα αποκεντρωμένο, αντικυβερνητικό και αντισυστημικό κρυπτονόμισμα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες βρίσκονται στο διαδίκτυο, το οποίο είναι το πιο ρυθμιζόμενο μέρος στον κόσμο. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε να έχουμε ένα αντικυβερνητικό νόμισμα υπό κυβερνητικό ρυθμιστικό πλαίσιο, με την Κίνα και τη Ρωσία να είναι πιθανότατα οι πρώτες κυβερνήσεις που θα εκδώσουν τα δικά τους, εθνικά κρυπτονομίσματα.» Σε κάποιον βαθμό, αυτό αποτελεί τεράστια ειρωνεία, σημειώνει.

Όπως εξηγεί, η μελλοντική αγορά του bitcoin είναι δύσκολο να προβλεφθεί καθώς, ενώ το ίδιο το κρυπτονόμισμα είναι πολύ δημοφιλές, η διαπραγμάτευσή του μοιάζει με μονόδρομο. Όταν θα δούμε το Βitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα να εισάγονται στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης όπως το CME και το CBOE, η συγκεκριμένη αγορά θα επιτρέψει τις αμφίδρομες κινήσεις και το σορτάρισμα θα είναι ευκολότερο.

«Όλα ή τίποτα» το 2018 για τα ομόλογα

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το 2018 θα είναι το έτος του «όλα ή τίποτα» για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος από τις ΗΠΑ. «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιτόκιο της τάξης είτε του 0% είτε του 3. Αν διασπάσουμε την πτωτική τάση των τελευταίων 30 ετών, αυτό θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές τάσης που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ενώ θα οδηγήσει σε 80% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος» δήλωσε. Ο Γιάκομπσεν αναμένει ότι η τάση θα παραμείνει ως έχει, με πιθανότητα μηδενικών επιτοκίων έως το 2019.

Στη Μέση Ανατολή, γεγονότα του περασμένου έτους όπως η έκδοση χρεογράφων σταθερού εισοδήματος, η έκδοση ομολόγων από τη Σαουδική Αραβία και η ύπαρξη μεγαλύτερης ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές, είχαν θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο ο Γιάκομπσεν προέβλεψε ένα διαφορετικό μοντέλο εξελίξεων στην περιοχή για το 2018: «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει βιώσει φέτος η περιοχή θα κάνει τους ξένους επενδυτές προσεκτικούς – οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη μπει σε φάση αδράνειας». Το γεγονός αυτό θα έχει ορισμένες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη στο Συμβούλιο Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ), με τον ίδιο να προβλέπει ανάπτυξη έως 1,0% το 2018.

By