Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Σχέδιο Γιούνκερ για την καταπολέμηση τρομοκρατίας

Μετά την επίθεση στην Γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo.

charlie hebdo

Το σχέδιο του κατά της τρομοκρατίας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε στη Ρίγα μια μέρα μετά το μακελειό που έλαβε χώρα στην Γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Θα παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα νέο πρόγραμμα αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας«, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά θα διερευνήσουμε ορισμένα θέματα«, διευκρίνισε.

Η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών στους κόλπους της ΕΕ, αλλά προσκρούει σε αντιρρήσεις κρατών και ευρωβουλευτών.

Το θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, ιδιαίτερα έναντι των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους νεαρούς Ευρωπαίους οι οποίοι στρατολογούνται για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, θα βρεθεί στις 19 Ιανουαρίου στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η αντιπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα προετοιμάσει αυτή τη σύνοδο με τον Ευρωπαίο συντονιστή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ.

Το θέμα θα συζητηθεί επίσης από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια άτυπης συνόδου στις 29 Ιανουαρίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Η Επιτροπή θέλει κυρίως να αποσπάσει τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μητρώου με τα δεδομένα των επιβατών, ένα σχέδιο που έχει την έγκριση των κρατών μελών, αλλά έχει μπλοκαριστεί από το 2011.

By