Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Σχεδόν βέβαιη η μείωση του αφορολόγητου

Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου, ακόμα και στα 7.000 ευρώ

tsakalotos - katrougalos

Δύσκολες και κρίσιμες οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές.

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η μείωση του αφορολόγητου από τα 9.550 ευρώ, μείωση που θα πλήξει πρωτίστως τα μεσαία και πολύ χαμηλά εισοδήματα, της τάξης των 600 έως 700 ευρώ ανά μήνα.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέες προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση, όμως οι δανειστές φέρεται να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου, ακόμα και στα 7.000 ευρώ.

Το ύψος του αφορολόγητου είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι επηρεάζει ως ντόμινο το εισοδηματικό κλιμάκιο όπου θα επιβληθεί ο φορολογικός συντελεστής 32%, ο οποίος σήμερα αναλογεί σε εισοδήματα 25.000 ευρώ και άνω, όμως με τη μείωση του αφορολόγητου θα «χτυπήσει» και χαμηλότερα στρώματα.

Την ίδια στιγμή, επί τάπητος στη διαπραγμάτευση βρίσκονται και τα ζητήματα-αγκάθια που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η εθνική σύνταξη μάλλον θα «κλείσει» στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης, αν και οι θεσμοί προτείνουν λίγο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ στο μέτωπο των επικουρικών – που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μειώσεων – ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως κατέθεσε στους δανειστές σήμερα Τετάρτη νέες προτάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πάντως, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των εισφορών κατά συνολικά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς αν οι πιστωτές δεν το δεχτούν δημιουργείται «τρύπα» 500 εκατομμυρίων ευρώ.

By