Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Σε 10-15 ημέρες η κορύφωση του επιδημικού κύματος – «Μαύρη» Δευτέρα με 41 θανάτους

Με -μαύρο- φόντο τους 199 νεκρούς λόγω κορωνοϊού μέσα στον Νοέμβριο, εκ των οποίων οι 41 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 5.960 κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών όπως οι σχεδόν 1.000 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας για το ίδιο διάστημα, διανύει η χώρα μας την τρίτη ημέρα του «απαγορευτικού» (lockdown) για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας και ουσιαστικά έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο διάστημα των 10-15 ημερών, οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί το peak, δηλαδή η κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Όπως εξήγησαν σήμερα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου – η οποία θα συμμετέχει εφεξής στις δύο τακτικές ενημερώσεις, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή-και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η κορύφωση των κρουσμάτων πιθανολογείται τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια εκτίμηση, η οποία γίνεται πρώιμα και πως θα εξαρτηθεί πολύ από τη συμπεριφορά των πολιτών, δηλαδή τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες.

«Εκτιμούμε πως σε περίπου 15 ημέρες θα αρχίσει να σημειώνεται μείωση των νέων κρουσμάτων. Αρχικά η μείωση θα φανεί από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, τις περιοχές που επιβαρύνθηκαν πολύ και μπήκαν πρώτα και σε καραντίνα», είπε κατά τ ην ειςαγωγική ομιλία της η κυρία Παπαευαγγέλου.

Διευκρίνισαν επισης οι δύο ειδικοί πως η κορύφωση των κρουσμάτων δεν ταυτίζεται χρονικά με την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αντιθέτως, από τη μια κορύφωση των κρουσμάτων ως την άλλη κορύφωση των εισαγωγών θα μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περίπου 10 με 15 ημερών. Είναι το διάστημα μέςα στο οποίο οι νέες μολύνσεις θα οδηγήσουν σε εκδήλωση συμπτωμάτων και νόσου, με τη νόσηση να γίνεται σοβαρή και να απαιτεί νοσηλεία για περίπου 15% των θετικών στον κορωνοϊό.

«Σήμερα γίνονται 240 έως 250 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε ημερήσια βάση στα νοσοκομεία. Εκτιμούμε πως αυτός ο αριθμός θα ανεβεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, και θα αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια, μετά και την εφαρμογή των μέτρων» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πάντως, τόνισε πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οι ΜΕΘ θα πιεστούν πολύ λόγω της εισαγωγής ασθενών. «Αναμένουμε συνεχή αύξηση στις ΜΕΘ. Οι ασθενείς θα αθροίζονται» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας.

Τα αρνητικά πρωτεία και σήμερα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων έχει η Θεσσαλονίκη με 413 νέα κρούσματα κορωνοιού -από τα συνολικά 1.490. Ωστόσο, ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων και ο συνολικός και ειδικά της Θεσσαλονίκης, δεν θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα, αντιθέτως όπως σχολίασαν και οι ειδικοί είναι χαμηλός λόγω της… ημέρας. Κι αυτό διότι κάθε Δευτερα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων δείχνει τον αριθμό των τεστ που έχουν γίνει συνήθως το Σάββατο ή την Κυριακή οπότε και ο αριθμός των πολιτών που ελέγχονται είναι μικρότερος και τα εργαστήρια που είναι σε λειτουργία, είναι λιγότερα.

Η Αττική μετράει 390 νέες θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν πως το λεκανοπέδιο φαίνεται να είναι σε ηπιότερη κατάσταση, σε σύγκριση με τις επιβαρυμένες περιοχές της Μακεδονίας.

Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε ολες τις περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, η Λάρισα -σημειωτέον τα νοςοκομεία της πόλης νοσηλεύουν ήδη 80 ασθενείς και ανοίγουν συνεχώς νέες κλίνες για κορωνοϊό δεσμεύοντας τις κλίνες άλλων τμημάτων- κατέγραψε 63 νέα κρούσματα. Οι Σέρρες παραμένουν στο κόκκινο με 49 νέα κρούςματα, ενώ Έβρος και Καβάλα 54 και 34 μετρούν νέα κρούσματα αντίστοιχα. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται ήδη 67 ασθενείς με κορωνοϊό.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μαρτυρούν τα κρούσματα σε Ημαθία (46), Πέλλα (35), Πιερία (15), Μαγνησία (27).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επιδημιολογική «εμφάνιση» στον σχετικό χάρτη της Φλώρινας με 29 κρούσματα και της Φωκίδας με 14 κρούσματα, καθώς και οι δύο περιοχές έχουν παραμείνει στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης των επιβαρυμένων περιοχών της χώρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By