Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε 700 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών προχωρά καθημερινά η ΑΑΔΕ

Σε κατάσχεση περίπου 700 τραπεζικών λογαριασμών ημερησίως προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ούτως ώστε να εισπράξει μέρος των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες ξεπερνούν τα 101,7 δισ. και προκύπτουν από 3.933.628 φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το προηγούμενο έτος ελήφθησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις χείρας τρίτων, δηλαδή εστάλησαν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, σε πάνω από 1.500.000 περιπτώσεις.

Μάλιστα οι αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί από το καλοκαίρι της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να αυξήσουν κι άλλο τα ταμεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Να υπενθυμίσουμε ότι για έναν οφειλέτη η εφορία μπορεί να έστελνε ηλεκτρονικό κατασχετήριο στις 4 συστημικές τράπεζες και στο σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών, και αυτό γιατί δεν είχε ενιαία πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών ώστε να γνωρίζει σε ποιες τράπεζες διατηρεί ο οφειλέτης τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2018 έχει τεθεί σε λειτουργία ειδικό μητρώο το οποίο σε συνεργασία με τον «Τειρεσία» εμφανίζει αυτόματα τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε οφειλέτη μέσω του ΑΦΜ του. Με τον τρόπο αυτό η εντολή κατάσχεσης να πηγαίνει στοχευμένα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει λεφτά χωρίς να χάνεται χρόνος κατά την διασταύρωση.

Όπως προκύπτει, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους μεγάλους οφειλέτες αλλά προχωρά και στις καταθέσεις μικροοφειλετών παρότι η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί των κατά σύστημα οφειλετών – αυτών δηλαδή που ενώ διαθέτουν καταθέσεις επιλέγουν να μην πληρώσουν τον Φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κ.ό.κ.

Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της κατάσχεσης και 69.000 μικρές επιχειρήσεις

Με το φόβο των κατασχέσεων επιβιώνουν καθημερινά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι συνολικές κατασχέσεις αφορούσαν 93.231 φορολογούμενους, εκ των οποίων 69.000 ήταν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος βρέθηκαν αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Μάλιστα, από την αρχή της κρίσης έως και το τέλος Ιουλίου συνολικά 1,7 εκατ. φορολογούμενοι έχουν μπει στην περιπέτεια αυτή.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες πλέον υπερβαίνουν τα 229,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 101,6 δισ. ευρώ αφορούν χρέη στην εφορία, 31,8 δισ. ευρώ χρέη προς το ΚΕΑΟ και χρέη προς 95,7 δισ. στις τράπεζες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τις περίπου 69.000 μικρές επιχειρήσεις που δήλωσαν στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών τους για οφειλές, το 19,3% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει χρέη έως 20.000 ευρώ, το 8,2% από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ,το 10,4% πάνω από 50.000 ευρώ.

Από τις επιχειρήσεις αυτές η μία στις δύο επιχειρήσεις έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών της και μόλις το 8,3% έχει ενταχθεί ή έχει κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με μεγαλύτερο να είναι το ποσοστό (14,3%) όσων βρίσκονται σε ρύθμιση των 120 δόσεων και εκείνων που έχουν προχωρήσει σε άλλη ρύθμιση (30,9%).

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα καθεστώς ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους, με το 31,4% των επιχειρήσεων να θεωρεί ότι είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα.

By