Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε αναζήτηση success story η κυβέρνηση μετά το Eurogroup

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση επιχείρησε το Μαξίμου να «λειάνει» τις αιχμηρές γωνίες στην συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δίνοντας νέο αφήγημα σε κοινοβουλευτικές ομάδες και ψηφοφόρους που αισθάνονταν εγκλωβισμένοι πριν πέσουν οι υπογραφές στο Λουξεμβούργο.

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα που είχε «άρωμα» Ομπάμα. «Ναι μπορούμε» δήλωσε με βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας το σύνθημα του πρώην πλανητάρχη και σε πανηγυρικούς τόνους υπογράμμισε ότι «πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε και αυτά που δικαιούμασταν».

Ο ίδιος είχε επισκεφτεί νωρίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρώντας να προσδώσει στην συμφωνία ανώτατο θεσμικό κύρος, ενώ επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρετεί και η πρωτοβουλία του για συναντήσεις με του πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Παρά πάντως τους πανηγυρικούς τόνους του αρχηγού της κυβέρνησης και την δέσμευση του ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν με το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, διεθνείς αναλυτές αλλά και ο πιο «προσγειωμένος» Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να μετριάσει το πρωθυπουργικό success story.

Επί της ουσίας η άλλη πλευρά «πατά» πάνω σε όσα είχε διατυμπανίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν το Eurogroup του περασμένου Μαίου.

Γερμανικές εφημερίδες υπενθυμίζουν αυτό που ακριβώς προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί ο Πρωθυπουργός ότι, δηλαδή παρά τις δεσμεύσεις του, μετατίθεται για αργότερα το ζήτημα του χρέους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόσθεταν εξάλλου ότι παραμένει αβέβαιη τουλάχιστον προς το παρόν η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις

Προσεκτικές λέξεις χρησιμοποίησε και ο υπουργός Οικονομικών. Αν και εκτίμησε ότι «υπάρχει πλέον μεγαλύτερη σαφήνεια» αναγνώρισε εμμέσως ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας δεν είναι ίσως επαρκή για τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός.

Για μια «αντίφαση» στην οποία είναι καταδικασμένος να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να επιβάλει λιτότητα αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτή.

Τέλος χωρίς να υποβαθμίζει τα θετικά σημεία της συμφωνίας ο Γιάννης Δραγασάκης δεν έκρυψε ότι το αποτέλεσμα απέχει από αυτά που η κυβέρνηση επιθυμούσε.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση έχει να κερδίσει ακόμα πολλά στοιχήματα και μάχες ώστε να πάρει πόντους στο πολιτικό πεδίο.

Από το τέλος μήνα ξεκινά ένα βαρύ εξάμηνο πληρωμής φόρων την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υφίστανται τα βάρη της κρίσης.

Ακολουθεί η τρίτη αξιολόγηση που όπως φαίνεται παρά τις αρχικές επιδιώξεις θα έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά (ενδεχομένως) νέα εμπλοκή με την απαίτηση για πώληση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και οι εσωκομματικές ομάδες.

Κατά κοινή ομολογία της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας που κορυφώθηκε με τη ψήφιση των μέτρων- αντίμετρων και το φιάσκο του Eurogroup του περασμένου Μαίου.

Ήταν η πρώτη φορά που μετά από πολύ καιρό επικράτησε μεγάλη αναταραχή στις τάξεις των βουλευτών. Από χθες η κατάσταση μοιάζει να ομαλοποιήθηκε, κανείς όμως δεν γνωρίζει αν οι ιδεολογικές τους αντοχές και η ανησυχία τους ότι θα αποτελέσουν παρελθόν σε περίοδο πρόωρων εκλογών, τους δώσει απόθεμα δυνάμεων ώστε να αντέξουν νέα κρίση.

Σε δυναμική τροχιά έχει μπει και η ομάδα των «53». Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε διάσκεψη όλων των στελεχών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μπορεί η πολιτική εκδήλωση να έμεινε σκοπίμως μακριά από δημοσιότητα αλλά έβγαλε πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Συμμετείχαν μέλη της κίνησης, βουλευτές αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος πήρε και τον λόγο. Στο βήμα ανέβηκαν περί τους 30 ομιλητές ενώ δεν έλειψε κριτική στην επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου για την ατελέσφορη στρατηγική της.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο ήταν η απόφαση για την κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής διαρκούς ή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη η ομάδα των «53» έχει συστήσει ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται μια συνολική πρόταση διακυβέρνησης με αριστερό πρόσημο, αλλά και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

By