Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Σε…αποτυχία οδεύει η συνάντηση Τσίπρα με αγρότες

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλήγει σε προτάσεις που θα τους φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου

tsipras maximou

Η προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι συνάντηση Τσίπρα – αγροτών στο Μαξίμου φαίνεται να είναι στον «αέρα», αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλήγει σε προτάσεις που θα τους φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση αναμένεται να προσέλθουν 20 εκπρόσωποι από μόνο 39 μπλόκα με τη Νίκαια (69 μπλόκα) να ζητά άλλη συνάντηση, αύριο Τρίτη και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα κάνουν τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις και θα καθορίσουν τη στάση τους.
Η βελτιωμένη πρόταση στη μίνι κυβερνητική σύσκεψη

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθήσει ανεπιττυχώς μέχρι στιγμής να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες. Στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο που διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία και των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου, Β. Αποστόλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Χουλιαράκη, προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια νέα βελτιωμένη πρόταση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζει την κυβέρνηση διατεθειμένη να προτείνει στους εκπροσώπους των αγροτών να ισχύσει η μεταβατικότητα από το 2021 και όχι από το 2019 και επίσης να έχουν τη δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών εάν επιθυμούν να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αυτονόμηση του ΟΓΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χθες βράδυ ότι το ραντεβού θα γίνει κανονικά και, ουσιαστικά είπε ότι όποιος θέλει προσέρχεται. «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016» σημείωσε σε δήλωσή της και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Mετά την χθεσινή εμπλοκή οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, Παναγιώτης Καλογιάννης και Χρήστος Μάντσιος θα συμμετάσχουν τελικά στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη «καλής θέλησης» οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Χθες το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να ζητήσουν ξεχωριστό ραντεβού με τον πρωθυπουργό, πιθανότατα την Τρίτη, θέτοντας όμως ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματά με πρώτο και καλύτερο την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μάλιστα ο Β. Μπούτας προειδοποίησε ότι αν και όταν κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό, οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα κάνουν τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Οι αγρότες από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα, Δευτέρα στις 17:00, ενώ μιάμιση ώρα μετά θα δουν τη Φώφη Γεννηματά. Την Τρίτη θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By