Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Σε… ασφυκτικό κλοιό αγροτών και επαγγελματιών η κυβέρνηση

Αγρότες και επαγγελματίες φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

agrotes

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με «τσουνάμι» κινητοποιήσεων που προκαλούν τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών, με την κοινωνική αναταραχή να απλώνεται εξίσου στην περιφέρεια και την πρωτεύουσα.

Οι αγρότες έβγαλαν στους δρόμους τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, δεν απέκλεισαν δρόμους,αλλά «απέκλεισαν» με επεισοδιακό τρόπο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αιτία η άρνησή του να τους συναντήσει.

Στους δρόμους της Αθήνας ετοιμάζονται να βγουν αύριο Πέμπτη διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό δάσκαλοι , καθηγητές, εργαζόμενοι στους δήμους, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κλπ.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών και ο φόβος ότι μπορεί να κλιμακωθούν με αποκλεισμούς δρόμων σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συγκλήθηκε σύσκεψη παρουσία και του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «παραπλανημένους» και «υποκινούμενους» αγρότες την ώρα που οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ιδίως της περιφέρειας δέχονται ασφυκτική πίεση και την μεταφέρουν στους επιτελείς της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι ο πρώτος που δημοσίως απειλεί να καταψηφίσει το ασφαλιστικό και τις φορολογικές ρυθμίσεις ρίχνοντας το ανάθεμα στους υπουργούς. «Δεν είναι αυτοί υπουργοί εάν μας φέρνουν τέτοια πράγματα!» είπε και …χαιρέτισε τον αγώνα των αγροτών και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας! Δεν μπορούν να περάσουν τέτοια μέτρα για τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Δεν είναι δυνατόν να βγάζει κάποιος 1000 ευρώ και να λέμε ότι θα του πάρουμε τα 800! Πού στέκει αυτό;» διερωτήθηκε.

Σε αποκλεισμό του υπουργείου εργασίας καλεί αύριο στη μία το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τις Ομοσπονδίες και Σωματεία της.ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κήρυξαν δίωρες στάσεις εργασίας από 12-2μμ ή από 2-4μμ. Παναττική στάση εργασίας στους δήμους, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στις 12 το μεσημέρι η ΠΟΕ ΟΤΑ οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, επί της πλατείας Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, προς το κέντρο της Αθήνας.Στις 11.30 συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή πραγματοποιούν οι επιστημονικοί φορείς.

Από 11 πμ έως 3 μμ πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξαν οι γιατροί όλης της χώρας, που εργάζονται τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς.Στις 11, εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες με τις οικογένειές τους, αλλά και οι υπάλληλοι του ΝΑΤ που απεργούν από την Τρίτη, θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε3, Άγιος Διονύσιος) και θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός των αγροτών: στα μπλόκα για ασφαλιστικό-φόρους

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια χωρίς προς το παρόν αποκλεισμούς δρόμων περιλαμβάνουν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και φυσικά για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του.

Το γενικό πρόσταγμα έχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας, ενώ τρακτέρ απ” όλους τους νομούς της Θεσσαλίας οδεύουν προς την κοιλάδα.

Από το Βελεστίνο και τη γύρω περιοχή, με πορεία πάνω στα τρακτέρ αγρότες της περιοχής έφτασαν στις Μικροθήβες, όπου συναντήθηκαν με τους αγρότες της περιοχής του Αλμυρού και έστησαν ένα ενιαίο μεγάλο μπλόκο.

Η ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων αποτυπώθηκε το πρωί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στην Κομοτηνή όταν αγρότες συγκρούσθηκαν βίαια με δυνάμεις των ΜΑΤ παρουσία μάλιστα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί τους.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες εξαγριωμένοι αγρότες πολιόρκησαν το κτίριο όπου βρισκόταν ο κ. Αποστόλου, πέταξαν αυγά, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη κάνει χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να τους απωθήσουν.

Οι αγρότες ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη νομαρχία και ανέμεναν την ολοκλήρωση της σύσκεψης του υπουργού ώστε να μπορέσουν να του μιλήσουν.

Το πρωί αγρότες – παραγωγοί έστησαν μια μικρή λαϊκή αγορά έξω από το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των εισφορών και τη διάλυση του ΟΓΑ.

Η πρωτοβουλία αυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα συνολικά τριών τόνων που είχαν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφτασαν με περίπου 250 τρακτέρ οι αγρότες οι οποίοι ενώθηκαν με τους αλιείς.

Οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν τη λεωφόρο Νίκης καθώς συγκεντρώθηκαν στο οδόστρωμα, ενώ όπως λένε θα παραμείνουν για τουλάχιστον τρεις ώρες στην πόλη.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του νησιού και έχυσαν συμβολικά γάλα στους δρόμους.

Πάνω από 900 τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα στο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα ενώ μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες του νομού Σερρών έκλεισαν για λίγη ώρα την Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου των Ν. Κερδυλλίων διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Αρτας, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατέβασαν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Πού υπάρχουν αγροτικά μπλόκα

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες στην Πελοπόννησο ενώ σε Βοιωτία και Φθιώτιδα οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς.

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν. Τρακτέρ παρατάχθηκαν στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.

Αγρότες της Καβάλας παρέταξαν τρακτέρ στον κόμβο της Χρυσούπολης.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας έδωσαν ραντεβού στον κόμβο της Ανθήλης, ενώ το Κάστροθα γίνει το επίκεντρο του αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας.

Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε με ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπως αναφέρει σε σχετικό της ψήφισμα συμπαράστασης.

«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ώρα που οι αγρότες, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ότι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγρότες και το λαό της Ελλάδας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By