Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση λόγω ασφαλιστικού

Κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

tsipras1

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω του νομοσχεδίου του ασφαλιστικού που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις  σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων, λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να βρει συμμάχους ή συνομιλητές όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην κοινωνία. Με καμία κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να συμμαχήσει, έστω και προσωρινά, η κυβέρνηση.

Παράλληλα, εντείνονται οι διαρροές ότι το ΔΝΤ ζητά περικοπές στις κύριες συντάξεις. Κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζει στο iefimerida.gr, πως «δεν έχει φτάσει καμία τέτοια πληροφορία στην κυβέρνηση». Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι το ΔΝΤ πάντα πιέζει για περικοπή συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός, -ο οποίος επιστρέφει απόψε το βράδυ στην Αθήνα από την Κύπρο-, παραμένει ανοικτός στο διάλογο με τους αγρότες (πράγμα που έγινε με τις εργοδοτικές ενώσεις, αλλά και τους επιστημονικούς φορείς), αν και οι κυβερνητικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκονται ουσιαστικά μπροστά σε αδιέξοδο, αφού ξέρει πως οι αγρότες δεν θα πάνε σε καμία συνάντηση αν δεν αποσυρθεί πρώτα το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα, καταβάλλονται προσπάθειες από το αρμόδιο υπουργείο για βελτιωμένες προτάσεις και χαμηλότερες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στα σκαριά κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την αίρεση ότι θα δώσουν το «πράσινο φως» οι επικεφαλής των θεσμών.

«Προς το παρόν υπάρχει στασιμότητα, αλλά είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας με νόημα ότι οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί κάτι που δεν έχει κατατεθεί.

Απαντώντας δε στο ερώτημα, πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση αν ενταθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις, δίνουν το στίγμα και ξεκαθαρίζουν πως «μέσα από διάλογο και καλούς τρόπους θα λυθούν όλα».

Παρά το γεγονός ότι το κουαρτέτο «παίζει καθυστερήσεις» (καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του), τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών από χθες «χτενίζουν» το σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφώσουν γνώμη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αυτό θα φέρει.

Αν και το πρώτο βήμα είναι κυβέρνηση και δανειστές να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο, ώστε μετά να έλθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των δανειστών προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση για την ώρα μοιάζει δύσκολο.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων όμως και στη Βελγική πρωτεύουσα. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, μάλιστα, προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου Δημήτρη Παπαδημούλη, του Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης Τόμς Χέντελ και της Επικεφαλής της Gue Γκάμπι Τσίμμερ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By