Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Σε χαμηλό πέντε και πλέον ετών το πετρέλαιο

Το αργό υποχώρησε κάτω των 59 δολαρίων το βαρέλι

petrelaio

Διευρύνθηκαν οι απώλειες των παραγώγων του αργού στη συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με το αργό να υποχωρεί κάτω των 59 δολαρίων το βαρέλι ύστερα από την ανακοίνωση της ΙΕΑ με την οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση.

Το παράγωγο του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 58,94 δολάρια το βαρέλι, προτού περιορίσει λίγο τις απώλειες στα 59,26 δολάρια το βαρέλι, με μια πτώση 1,2% και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών.

Χθες, τα παράγωγα του αργού είχαν υποχωρήσει χαμηλότερα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για πρώτη φορά στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών. Το brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε 40 σεντς στα 63,28 δολάρια το βαρέλι.

Τόσο το αργό όσο και το brent, έχουν χάσει περίπου το 45% της αξίας τους από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για «πετρελαϊκή κρίση του 2014».

Η ΙΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας) στην ανακοίνωσή της σήμερα ανέφερε ότι προβλέπει πως η πετρελαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, μείωση της τάξης των 230.000 βαρελιών σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, και ελαφρώς ισχυρότερα έναντι της φετινής αύξησης κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Εκτιμά δε ότι η τρέχουσα πορεία των τιμών του πετρελαίου δεν θα πλήξει την παγκόσμια προσφορά ή τη ζήτηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ότι θα υπάρξει μικρή ανακούφιση στους επόμενους μήνες.

Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει φέτος λόγω και της άνθισης του σχιστόλιθου αερίου στις ΗΠΑ, της στάσιμης ανάπτυξης της πετρελαϊκής ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη, και της απροθυμίας των μεγάλων παραγωγών της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, να παρέμβουν και να μειώσουν την παραγωγή παγκοσμίως.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο OPEC περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του, κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28.9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον επόμενο χρόνο, σε σχέση με τα 29,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014. Οι αμερικανικές ενεργειακές αρχές, υποβάθμισαν επίσης τις εκτιμήσεις για την ζήτηση του 2015.

Αναλυτής της Citi Futures, ο Tim Evans, σχολίαζε στο marketwatch.com ότι «το ισχυρότερο δολάριο και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για ένα πλεόνασμα το 2015, διατηρούν μια σταθερή πτωτική πίεση στις τιμές».

Οι αναλυτές γενικώς συνεχίζουν να περικόπτουν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου. Η ANZ Research έχει μειώσει τις εκτιμήσεις για τις τιμές κατά 24% μ.ο. το 2015 και τώρα περιμένει το Nymex να διαμορφωθεί στα 68 δολάρια το βαρέλι και το brent στα 71 δολάρια το βαρέλι το 2015.

By