Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Σε διαδήλωση μουσουλμανικών οργανώσεων η Μέρκελ

Θα συμμετάσχει μαζί με τον πρόεδρο Γκάουκ σε μια σιωπηλή διαδήλωση

merkel

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη σε μια διαδήλωση που οργανώνεται από μουσουλμανικές οργανώσεις για να καταδικαστεί η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι εναντίον της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo», μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντιισλαμικού κινήματος στη χώρα που ελπίζει να επωφεληθεί από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ σε μια σιωπηλή διαδήλωση που διοργανώνουν γερμανικές μουσουλμανικές οργανώσεις αύριο το βράδυ στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

«Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αύριο, για την ειρηνική συνύπαρξη των διάφορων θρησκειών στη Γερμανία. Ο πρόεδρος (Γκάουκ) έκανε γνωστό ότι θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία και θα είμαι και εγώ παρούσα με πολλά μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο.

Από τον Οκτώβριο το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) κινητοποιείται κάθε Δευτέρα διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά των μουσουλμάνων και των αιτούντων άσυλο.

Στη διάρκεια του διαγγέλματός της για την Πρωτοχρονιά, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ζητήσει από τους συμπατριώτες της να μην συμμετέχουν στις αντιισλαμικές διαδηλώσεις στη Γερμανία, εκτιμώντας ότι οργανώνονται από ανθρώπους η «καρδιά» των οποίων είναι γεμάτη «προκαταλήψεις» και «μίσος».

«Το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», υπογράμμισε σήμερα η Μέρκελ επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ κάλεσε να αποφευχθεί η σύγχυση της θρησκείας αυτής με τους τρομοκράτες.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι ή άνθρωποι τουρκικής καταγωγής σε σύνολο πληθυσμού 81 εκατομμυρίων. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα, η οποία μετρά περίπου 4 εκατομμύρια.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνται μια όξυνση των εντάσεων στη χώρα μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Γαλλία. «Το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να πηγαίνουν μαζί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νταβούτογλου, ζητώντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, «διότι αυτό επιθυμούν οι τρομοκράτες».

Παράλληλα επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής για να υπερασπιστεί την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα πολύ καλό σημάδι ειρήνης για όλο τον κόσμο».

Η επίθεση εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo από δύο ισλαμιστές ενδέχεται να ρίξει νερό στον μύλο του PEGIDA.
Το κίνημα θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ τη δωδέκατη διαδήλωσή του στη Δρέσδη, με τους διοργανωτές να έχουν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αποτίσουν φόρο τιμής «στα θύματα της τρομοκρατίας στη Παρίσι» καλώντας τους να φορούν μαύρο περιβραχιόνιο.

Επίσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της πορείας, η οποία, όπως κάθε Δευτέρα, θα ξεκινήσει στις 18:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας).
Ήδη από το βράδυ της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό, το PEGIDA προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. «Οι ισλαμιστές, εναντίον των οποίων προειδοποιεί το PEGIDA εδώ και περισσότερες από 12 εβδομάδες, έδειξαν σήμερα στη Γαλλία ότι απλώς δεν ταιριάζουν με τη δημοκρατία», έγραψε το κίνημα στη σελίδα του στο Facebook.

Σήμερα το βράδυ «φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το φράγμα των 20.000 διαδηλωτών» στη Δρέσδη, εκτίμησε ο Βέρνερ Πάτσαϊτ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της πόλης. «Η επίθεση του Παρισιού θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στη Δρέσδη», πρόσθεσε.

Αλλού στη Γερμανία «οι Ευρωπαίοι πατριώτες» έχουν ξεκινήσει κάποιες κινητοποιήσεις, στη Βόννη και το Βερολίνο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διαδήλωση υπέρ του PEGIDA στη Λειψία. Και το κίνημα εξαπλώνεται στην Ευρώπη: στη Βιέννη η πρώτη διαδήλωση του PEGIDA είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σελίδες στο Facebook έχει δημιουργήσει το κίνημα στη Σουηδία και τη Νορβηγία (με 6.000 και 2.000 μέλη αντίστοιχα).

By