Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Σε δίκη ο Ι. Σμπώκος και άλλοι τέσσερις για τα εξοπλιστικά

Παραπέμπονται να λογοδοτήσουν κατά περίσταση για παθητική δωροδοκία από κοινού κατά του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

sbokos-gianis

Πέντε  κατηγορούμενοι που φέρονται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση χρημάτων που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου παραπέπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Συγκεκριμένα, παραπέμπονται να λογοδοτήσουν κατά περίσταση για παθητική δωροδοκία από κοινού κατά του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Ιωάννης Σμπώκος, και τέσσερις επιχειρηματίες.

Με το ίδιο βούλευμα, διατάσσεται ο διαχωρισμός της υπόθεσης κι η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς για το Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών (1999 – 2000), αναφορικά με τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν πρέπει να δικαστούν οι πέντε κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, ενώ απάλλαξε από κάθε κατηγορία άλλους 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Κάντα για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου, ενώ λόγω θανάτου, παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία  Βλ. Καμπούρογλου, που είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέσω της εταιρείας Clavis που φέρεται να ίδρυσε ένας εκ των κατηγορουμένων  φέρεται να διακινήθηκαν παράνομες αμοιβές ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1. Ποσό που κατά τη δικογραφία, θεωρείται η «αμοιβή» του Ιωάννη Σμπώκου από τα περίπου 90 εκ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν για την προμήθεια των TOR M1.

Η εταιρεία, που σύμφωνα με τους ανακριτές, είναι συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου και τη διαχειρίζονταν δύο συγκατηγορούμενοί του, φαίνεται να έχει διακινήσει σε έναν επιχειρηματία ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιρειών φέρονται να κατέληξαν στον πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By