Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στην Βρετανία

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

britain-milibant

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ενδέχεται να βγάλει ένα οριακό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον κονταροχτυπιέται με τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ με τους δυό τους να λαμβάνουν 33%-35% σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον οι σημερινές εκλογές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εθνική συνοχή της χώρας.

Ο Κάμερον υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή—ή μη—της Βρετανίας στην ΕΕ εάν κερδίσει νέα θητεία, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Σκοτσέζοι εθνικιστές ενδέχεται να αναδειχθούν τρίτο κόμμα στο Ουεστμίνστερ, παρά την ήττα τους στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι για την απόσχιση ή μη της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότεροι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων επιμένουν ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 650 εδρών του κοινοβουλίου, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις κατατείνουν ανεξαίρετα ότι θα αναγκαστούν να σχηματίσουν μετεκλογικά μια κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα ή μια ιδιαίτερα επισφαλή κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ComRes έχει επισημάνει στις πιο πρόσφατες έρευνές της πως ο ένας στους τέσσερις πολίτες εξ όσων είπαν πως μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν συνεχίζει να είναι αναποφάσιστος και μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

“Μπορούμε να επιτύχουμε την πλειοψηφία που θα δώσει στη Βρετανία την ισχυρή σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία που φέρνει αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Κάμερον χθες, στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους είναι το εξής: “Μπορείτε να έχετε άλλα πέντε χρόνια με έναν πρωθυπουργό που θα βάζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς πάνω από όλους στη χώρα. Ή, αν γίνω εγώ πρωθυπουργός, θα βάλω τους εργαζόμενους πάνω από όλους”.

Πριν από πέντε χρόνια, η Βρετανία αποκτούσε την πρώτη της κυβέρνηση συνασπισμού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, ο Κάμερον απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και σύναψε μια συμφωνία με το κεντρώο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Πολλοί Βρετανοί νόμισαν ότι εκείνη η συμμαχία ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί. Όμως η άνοδος μέχρι πρότινος περιθωριακών κομμάτων, όπως το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συνοδεύτηκε από μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι δύο υποψήφιοι για τον θώκο του πρωθυπουργού απέφυγαν να διαπράξουν προεκλογικές γκάφες ικανές να γείρουν την πλάστιγγα, έγιναν πάντως αμφότεροι στόχοι χλευασμού: ο Κάμερον μεταξύ άλλων διότι ξέχασε το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστηρίζει, ο Μίλιμπαντ διότι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις εγχαράχθηκαν σε μια τεράστια πέτρινη πλάκα, γεγονός που προκάλεσε άφθονες ειρωνικές συγκρίσεις με τον Μωυσή.

Εξάλλου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ούτε ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατάφερε να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα, έπειτα από πέντε εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Survation για την εφημερίδα The Daily Mirror που δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι οι Τόρις και οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ακριβώς ίσο ποσοστό, 33%. Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun είχε σχεδόν ταυτόσημο αποτέλεσμα, με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από ένα 34% το καθένα, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τη Τρίτη.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας της Βρετανίας εμφανίστηκαν να συγκεντρώνουν ίσο, ή σχεδόν ίσο, ποσοστό στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την αρχή της χρονιάς, χωρίς κανένα από τα δύο να καταφέρνει να πάρει και να συντηρήσει ένα σταθερό προβάδισμα. Οι δημοσκοπήσεις υπέδειξαν ακόμη ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των 650 εδρών του κοινοβουλίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By