Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ (φωτό)

Τι θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών

tsipras2

Στο Βερολίνο έφτασε λίγο μετά της 14:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την μείζονος σημασίας συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε αμέσως συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο Marriott, στο κέντρο του Βερολίνου και συγκεκριμένα στην Potsdamer Platz.

Πέντε λευκές μοτοσικλέτες μάρκας BMW με ένστολους ακολουθούν σε κάθε βήμα την ελληνική αποστολή, η οποία πραγματοποιεί τις μετακινήσεις της με τρεις Mercedes.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία ακολουθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό σε κάθε του βήμα, αναφέρει πως η συνοδεία που διατέθηκε στην ελληνική αποστολή είναι η μικρότερη δυνατή που επιβάλει το πρωτόκολλο.

Σε ειδική τελετή η γεραμανίδα Καγκελάριος υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα και ξεκίνησε η συνάντηση τους. Μετά το πέρας της θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών. Η συνέντευξη θα γίνει στις 19:15 και όχι στις 19:00 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ στις 20:00 θα παρατεθεί δείπνο εργασίας.

tsipras1

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο

Σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει με στο σταγονόμετρο, μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με έναν πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

  •     Να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας.
  •     Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον… γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν.
  •     Πιθανότατα θα θέσει το ζήτημα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με έναν μανδύα νέας αξιοπιστίας.
  •     Θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών
  •     Για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον προωθητικό αυτό «συμβιβασμό», αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων – ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.

tsipras3

tsipras4

tsipras5

tsipras6

(Visited 1 times, 1 visits today)
By