Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Δέσμευση των 4 ηγετών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Στη Σύνοδο για την Ουκρανία στο Μινσκ

porosenko-putin-merkel-hollande

H σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας» μεταξύ του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει ως σκοπό στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μινσκ.

Η σύνοδος ξεκίνησε με μια «κλειστή» συνάντηση μεταξύ των 4 ηγετών γνωστοποίησαν Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι και αναμένεται να συνεχιστεί με τις διαπραγματεύσεις στις οποίες θα παρίστανται και οι σύμβουλοί τους σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, χωρίς να χαμογελάσουν σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, αντήλλαξαν μια σύντομη χειραψία, ενώ κοντά τους βρίσκονταν η Μέρκελ και ο Ολάντ.

Στις επόμενες ώρες, οι ηγέτες και οι σύμβουλοί τους καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο στον τερματισμό των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 10 μήνες και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5.300 ανθρώπων.

Οι τέσσερις ηγέτες σχεδιάζεται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την πηγή, έχει προετοιμαστεί χωριστό έγγραφο, που θα υπογραφεί από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι αυτονομιστές, η κυβέρνηση της Ρωσίας και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με το οποίο θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση όλων των μερών στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλά τα σχόλια αυτά αποτελούν την άποψη της ουκρανικής πλευράς και θα ήταν πρόωρο να εκτιμηθεί εάν και ποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί στην αποψινή σύνοδο κορυφής.

Η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησε με τους ηγέτες να συζητούν αρχικά μόνοι στις 19:15 (ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στο σύνολό τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By