Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Σε φιλικό κλίμα αλλά με αιχμές η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία «άνοιξε τις πόρτες της» και σήμερα φιλοξενεί 2.7 εκατ. πρόσφυγες

davutoglu-tsipras-aa

Ο Έλληνας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη παρουσίασαν την εικόνα δυο χωρών που αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα, το προσφυγικό και το οποίο επιχειρούν να το λύσουν .

Ο τούρκος πρωθυπουργός αφού ανέδειξε ότι η Τουρκία «άνοιξε τις πόρτες της» και σήμερα φιλοξενεί 2.7 εκατ. πρόσφυγες και αναγνώρισε ότι και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υφίσταται το πρόβλημα πρόσθεσε «συζητήσαμε σε φιλικό κλίμα τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και τον ευχαριστώ γι” αυτό»

Η αναφορά αυτή του τούρκου πρωθυπουργού σε ότι αφορά τα «προβλήματα του Αιγαίου» έμεινε αρχικώς αναπάντητη από τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι είναι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 1974 ότι το μόνο «ανοιχτό» θέμα στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου την σαφή ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και την αύξηση των εμπλοκών ιδίως το τελευταίο έτος.

«Αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Νταβούτογλου ερωτηθείς στη συνέχεια αν το casus belli συνδυάζεται με το κλίμα που επιχειρείται να οικοδομηθεί είπε ότι απόφαση που πάρθηκε το ’96 από το τουρκικό κοινοβούλιο ήταν απάντηση σε αντίστοιχη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Σε προηγούμενη συνάντηση είχαμε πει με τον κ. Τσίπρα ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης προς την Ελλάδα και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Πρέπει να βγάλουμε το ζήτημα του πολέμου από το λεξιλόγιο και των δύο χωρών.

Ωστόσο στις επισημάνσεις του Αλ.Τσίπρα για τις παραβιάσεις ανέφερε «τα σημεία που θεωρείτε εσείς δεν είναι για εμάς παραβιάσεις. Και αντιστρόφως. Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης».

Τέλος, αστειευόμενος δήλωσε πως η Τουρκία ζηλεύει τις σχέσεις των σκανδιναυικών χωρών.

Το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής απάντησε ο κ. Τσίπρας που αυτή τη φορά υπογράμμισε πως η μόνη διαφορά είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και υπάρχει διπλωματική προσπάθεια σε εξέλιξη.

«Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα πείσω και το Αχμέτ για αυτό» ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη των δύο πρωθυπουργών

Σημαντική η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον ανάμεσα στις σχέσεις των 2 χωρών.

-Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη. Συνεχίζονται τα έργα για τα τρένα που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη με Κωνσταντινούπολη.

-Διαπιστώσαμε σήμερα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Άγκυρας-Αθήνας. Ελπίζουμε να αρχίσουν με το σημερινό σύμφωνο ειρήνης που συμφωνήσαμε. Καθώς και οι τουριστικές μας σχέσεις να αποτελέσουν στήριξη και για τις δύο χώρες. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή μας συνεργασία.

-Δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση για τον επόμενο χρόνο μιας αντίστοιχης συνάντησης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα συζητήσουμε τις δυνατότητες επένδυσης.

-Εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση. Αυτό πηγάζει από τις τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν τους σύρους. Η Τουρκία φιλοξενεί 2,7 εκ. πρόσφυγες. Η Ελλάδα επίσης έχει επηρεαστεί πολύ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου.

-Συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Και ο κ. Τσίπρας έδειξε για τα 2 ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα για να λυθούν. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που θα δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στη γύρω περιοχή.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Τσίπρα

-Να ευχαριστήσω και εγώ τον κ. Νταβούτογλου, τον φίλο Αχμέτ.

– Αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη, η Σμύρνη. Μια πόλη που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, την προσφυγιά. Εικόνες καθόλα γνώριμες με αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας.

-Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι η Σμύρνη είναι πολή σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και αυτόν τον συμβολισμό έχει η επιλογή να γίνει εδώ το Ανώτατο Συμβούλιο.

-Θέλουμε αυτές οι στιγμές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα για ένα καλύτερο μέλλον.

-Σημαντικές προοπτικές που μας δίνει η ενεργειακή συνεργασία, οι αγωγοί φυσικού αερίου, η συνεργασία στο χώρο του τουρισμού. Ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας-Αθήνας. Συνεργασία λιμανιού Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στη ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο λιμένων.

-Ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας στις σιδηροδρομικές συνδέσεις.

-Συμφωνήσαμε να εντείνουμε συνεργασία μεταξύ των ρ/τ σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων.

-Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από μεγάλες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση.

-Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Δεν θα μας επιβάλει κανένας πως θα λυθεί, είμαστε αποφασισμένοι να λυθεί.

-Να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών.

-Επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας. Υπάρχει βούληση να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα κοινά μας προβλήματα.

-Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναιι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κεντρική Ευρώπη.

-Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που δικαιούνται να διεκδικήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Για αυτό προωθούμε από κοινού στο πλαίσιο της ΕΕ νόμιμης οδού προς της χώρες της ΕΕ, παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων.

-Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου δίνει σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

-Στενότερη συνεργασία λιμανικών μας σωμάτων για διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο και εντοπισμό διακινητών και μείωση ροών.

-Συζητήσαμε και τα θέματα που μας χωρίζουν. Για το Κυπριακό. Επιτακτική η δίκαιη και βιώσιμη λύση εντός πλαισίου ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποφάσεων ΟΗΕ. Μιλήσαμε για την κατάσταση στο Αιγαίο. Εξέφρασα τη σαφή ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος. Αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει. Συζητήσαμε για ενταξιακή πορεία τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία. Κατέθεσα τη στήριξη της Ελλάδας, μια διαχρονική στήριξη. Εξαιρετικά σημαντική τόσο για Τουρκία όσο και για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για την ευρύτερη περιοχή συνολικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By