Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Εθνικό Ποινικό Μητρώο

Το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα καλύπτει τον ευρύτερο κύκλο του Ποινικού Μητρώου

A1052EE56A9F0435263100388C0FEEAC

Σε παραγωγική λειτουργία και αξιοποίηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, η λειτουργία του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα καλύπτει τον ευρύτερο κύκλο του Ποινικού Μητρώου που μέσω αυτού καταχωρούνται και υπόκεινται σε διαχείριση με συστηματικό τρόπο τα Ποινικά Μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας με άμεσο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Εθνικού Ποινικού Μητρώου το οποίο συμβάλει στην εμπέδωση της έννοιας του Κράτους Δικαίου αλλά και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου: «Σήμερα δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα: H ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι βασικός στόχος μας. Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική δικαιοσύνη και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι το κύριο μέλημα μας. Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα που κάνουμε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης μέσω των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και να τίθενται στη διάθεση των Δικαστών, των Δικηγόρων, των Υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά πρωτίστως των πολιτών. Συνεχίζουμε ακούραστοι τη μάχη μας απέναντι στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και άλλες πρωτοβουλίες μας στον τομέα αυτό».

Από την μεριά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ύφος και πάνω απ’ όλα αλλάζει εποχή.

Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη δεν ανήκει στην «εικονική πραγματικότητα».

Δεν είναι πλέον ουτοπία, αλλά ένα αισθητό, χειροπιαστό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πολίτη. Το Εθνικό Ποινικό Μητρώο λειτουργεί και αποτελεί ένα ακόμη απτό παράδειγμα της μετάβασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα εποχή».

Το σύστημα που καλύπτει 165 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών και Εφετεία ανά την Επικράτεια σε 63 πόλεις της Χώρας, έχει υλοποιηθεί με σκοπό την απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών για τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τον περιορισμό των δαπανών και τη γρήγορη και αποτελεσματική καθημερινή εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών που αιτούνται αντίγραφο Ποινικού Μητρώου ανά την Επικράτεια.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Ένωση Εταιρειών Uni Systems και SingularLogic και συγχρηματοδοτήθηκε από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και οι Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία, Εφετεία και τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By