Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σε παράλληλο σύμπαν η ελληνική κυβέρνηση»

Δημοσίευμα του MarketWatch επικεντρώνεται στην ελληνική κρίση και σε ενδεχόμενο Grexit

eurogreece

 

 

H ελληνική κρίση βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αλλά αν και φαίνεται ασήμαντη αν τη μετρήσει κανείς σε σχέση με άλλα παγκόσμια γεγονότα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα από αυτά τα μικρά πράγματα με μεγάλες συνέπειες, γράφει σε άρθρο του το MarketWatch.

Οι δύο λύσεις που φαίνονται στον ορίζοντα δεν μπορεί παρά να είναι είτε η απόλυτη υποχώρηση από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, είτε η κατάρρευσή της και η έξοδος από το Ευρώ – και οι δύο δείχνουν να είναι μικρά σε κλίμακα γεγονότα, αν τα δει κανείς υπό το φως της παγκόσμιας ιστορίας.

Ωστόσο, λίγοι περίμεναν ένα γεγονός όπως η δολοφονία ενός αυστριακού μέλους βασιλικής οικογένειας να οδηγήσει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ή ότι μια απεργία ενός εμπορικού σωματίου στο Γντανσκ της Πολωνίας θα οδηγούσε στη σταδιακή κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είναι ένα παρόμοιο σημείο καμπής στην ιστορία. Πάνω από όλους τους θεατρινισμούς, το δογματισμό, την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις αψιμαχίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων υπάρχει μια αυθεντική πρόκληση όχι μόνο για την μεταπολεμική ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και για τα θεμέλια της Ένωσης ως πρόταγμα ειρήνης που εξακολουθεί να επικρατεί μέχρι σήμερα.

«Ακόμα κι αν έχετε βαρεθεί να ακούτε για την Ελλάδα, ξανασκεφτείτε το!», προτρέπει το δημοσίευμα.

Οι αδέξιες και κοντόφθαλμες πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και η άτολμη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που ελέγχεται από το Βερολίνο μοιάζουν από πολλές απόψεις με τους λανθασμένους υπολογισμούς των Ευρωπαίων ηγετών που κάποτε οδήγησαν την Ευρώπη και τον κόσμο στην καταστροφή.

Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν από ψεύτικες ελπίδες. Την ίδια στιγμή, αντί η Ελλάδα να βρίσκει συμμάχους σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που υποφέρουν από μέτρα λιτότητας, κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για υπονόμευση με στόχο να μη βοηθηθούν παρόμοια με το ΣΥΡΙΖΑ κόμματα.

Ταυτόχρονα ακούγονται αντίθετες φωνές ήδη μέσα στο κόμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Στάθης Κουβελάκης, που διδάσκει πολιτική θεωρία στο King’s College του Λονδίνου και είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι το κόμμα πρέπει επιτέλους να δει κατάματα την πραγματικότητα της πρόσφατης υποχώρησής του από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και των δυνάμεων που έχει απέναντί του.

Ο Κουβελάκης κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι με τη χρηματοπιστωτική ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τη δυναμική για το σπάσιμο των ορίων της νομισματικής ένωσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από αυτήν. «Όπως και να” χει, ο στυγνός εκβιασμός της ΕΚΤ…βάζει καθημερινά στην ατζέντα το ζήτημα της ανάκτησης της κυριαρχίας στην νομισματική πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβελάκη θα πρέπει «και πάλι να ηχήσουν οι σάλπιγγες του πολέμου και η μάχη που έρχεται θα πρέπει να δοθεί με όλη τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα, χωρίς ρητορικές περιστροφές και τεχνάσματα για τα μάτια της δημοσιότητας».

Όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης νωρίτερα αυτό το μήνα στην ελληνική βουλή: «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και ταξικό πόλεμο με τους δανειστές». Ποιος λοιπόν νομίζει ότι αυτή η ιστορία θα έχει ευχάριστο τέλος, αναρωτιέται το δημοσίευμα. Και ποιος ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες;

By