Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σε ποια ελληνικά νησιά κατευθύνονται τον Ιούλιο οι τουρίστες

Ανεβάζει στροφές ο τουρισμός τον Ιούλιο, όπως άλλωστε αναμενόταν, και ήδη οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι 4,73 εκατομμύρια, δηλαδή 3,4% περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Άλλες τόσες αεροπορικές θέσεις είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν μοιράζεται αντίστοιχα σε όλους τους προορισμούς, καθώς οι φετινές ανακατατάξεις στις αγορές προέλευσης τουριστών έχουν επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τις αφίξεις ανά αεροδρόμιο. Οι απώλειες από τη Γερμανική (-6,4%) και τη Γαλλική (-7,1%) αγορά το φετινό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τη έλλειψη και φέτος των Ρώσων τουριστών, έχει επηρεάσει αρνητικά τους προορισμούς που είχαν μεγάλη εξάρτηση από αυτές τις εθνικότητες. Από την άλλη, όσοι προορισμοί φρόντισαν εγκαίρως να στρέψουν το βλέμμα τους σε άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ (+63,5%, ήτοι πάνω από 370.000 περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις) ή την Ισπανία (+25,1%, 91.500 περισσότερες αεροπορικές θέσεις), αλλά και άλλες μικρότερες αγορές, όπως την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, τη Σερβία, την Κροατία, την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, βλέπουν τις αφίξεις τους να ενισχύονται σημαντικά.

Πάντως και τον Ιούλιο, ο τζίρος των επιχειρήσεων που στηρίζονται στο τουρισμό, όπως η εστίαση και το εμπόριο στους τουριστικούς προορισμούς, παραμένει σε συγκρατημένα επίπεδα. Από τη μια, ο πληθωρισμός που έχει ανεβάσει τις τιμές τόσο εδώ όσο και στις χώρες προέλευσης και από την άλλη, η προέλκυση επισκεπτών χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης, ανησυχούν τους επαγγελματίες, που πόνταραν πολύ περισσότερο φέτος στα έσοδα από τον τουρισμό.


Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιουλίου

Στους μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς βρίσκεται η Αθήνα. σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Συνολικά για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023, η Αθήνα έχει προγραμματισμένες σχεδόν 1,2 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις, δηλαδή εμφανίζει άνοδο 16,7%. Και ο Ιούλιος κινείται με καλούς ρυθμούς αύξησης των επισκεπτών, κυρίως από Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία, ενώ οριακή μείωση παρουσιάζουν οι Γάλλοι, που ούτως ή άλλως είναι πολύ λιγότεροι φέτος σε όλη τη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη, μετά την περυσινή όχι καλή χρονιά, φέτος ακολουθεί ανοδική πορεία της τάξης του 14,1%, με τους τουρίστες που φτάνουν αυτή την εποχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» να διοχετεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στη Χαλκιδική. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδα που σημειώνει άνοδο τον Ιούλιο από όλες τις αγορές, ακόμα και από τη Γερμανία κατά 7,4%.

Σε ποσοστιαίο επίπεδο, διψήφια αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει και ο Άραξος, με 22,2%, αν και σε απόλυτους αριθμούς αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 10.000 θέσεις. Αυτές προέρχονται από Βέλγιο, Σλοβακία, Πολωνία, Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία ενώ η πλειοψηφία αφορά Γερμανούς, οι οποίοι πάντως είναι οριακά μειωμένοι από πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά, η εικόνα αν είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο, ωστόσο και τον Ιούλιο διατηρούνται τα ίδια χαρακτηριστικά: πτώση σε Μύκονο και Σαντορίνη, ελαφριά πτώση σε Ρόδο και Κως, οριακή διατήρηση των περσινών αριθμών στην Κρήτη, άνοδος σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο αλλά πτώση στην Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι μειωμένες το φετινό καλοκαίρι κατά 17,7% στη Σαντορίνη, κατά 9,4% στη Μύκονο, κατά 1,1% στη Ρόδο, κατά 2,4% στην Κω. Αυξημένες κατά 1,3% είναι οι αεροπορικές θέσεις στα Χανιά και κατά 2% στο Ηράκλειο, κατά 3,8% στην Κέρκυρα, κατά 6,4% στη Ζάκυνθο αλλά μειωμένες κατά 3,4% στην Κεφαλονιά.

Στους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας, μείωση σημειώνεται σε αεροπορικές θέσεις στην Καβάλα κατά -8,8%, στην Καλαμάτα -33,6%, στη Λέσβο κατά 16% και στη Σάμο -21,9%. Αύξηση καταγράφεται κατά 14,9% στην Κάρπαθο και στη Σκιάθο κατά 2,9%.

By