Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Σε ποιον ανήκει το μήλο: Ο πόλεμος των Beatles με τον Steve Jobs

Η Apple θα έπρεπε να αλλάξει το όνομά της σε «Banana» ή «Peach», για να μην έχει προβλήματα στο μέλλον, είπαν οι δικηγόροι των Beatles.

11 Αυγούστου 1968

Οι Beatles ιδρύουν την εταιρεία τους, την Apple Corps, η οποία και διαχειρίζεται την δισκογραφική τους εταιρεία Apple Records. Δέκα χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει ο πόλεμός τους με τον Steve Jobs, που έχει επίσης αποφασίσει να ονομάσει την εταιρεία υπολογιστών του Apple. Ο πόλεμος αυτός θα κρατήσει με κάποια διαλείμματα τουλάχιστον έως το 2007.

Όπως θα εξηγούσε τον Δεκέμβριο του 1984, μιλώντας στο περιοδικό Byte ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, για την επιλογή του ονόματος της εταιρείας ευθυνόταν ο Jobs. «Κατά καιρούς δούλευε στα χωράφια του Όρεγκον. Πιστεύω ότι ίσως το διάλεξε γιατί υπήρχαν μήλα στα χωράφια ή γιατί φέρει καρπούς. Ίσως απλά να σκέφτηκε αυτή τη λέξη. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο προσπαθήσαμε να βρούμε καλύτερα ονόματα, αλλά κανείς μας δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο αφότου αναφέρθηκε το Apple».

Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν, ο Jobs διάλεξε το όνομα Apple γιατί θα εμφανιζόταν πάνω-πάνω στις αλφαβητικές λίστες των εταιρειών υπολογιστών ή γιατί το μήλο συμβολίζει την βιβλική πηγή όλων των γνώσεων.

Όμως το 1978, οι Beatles και η Apple Corps προσέφυγαν για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη κατά της Apple Computer για παραβίαση εμπορικού σήματος. H αγωγή ρυθμίστηκε τελικά με εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια αργότερα προέβλεπε αποζημίωση 80.000 δολαρίων στους Beatles από την εταιρεία του Steve Jobs.

Τα επόμενα χρόνια, η είσοδος της Apple στη βιομηχανία της μουσικής θα προκαλούσε και πάλι τα «Σκαθάρια». Το 1986 η Apple Computer πρόσθεσε δυνατότητες MIDI και καταγραφής ήχου στους υπολογιστές της, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τον επεξεργαστή ήχου Ensoniq 5503 DOC από τη φημισμένη εταιρεία synthesizer Ensoniq. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν το 1989 την Apple Corps να μηνύσει ξανά την Apple Computers για παραβίαση του διακανονισμού του 1981. Η μήνυση ανέκοψε την είσοδο της Apple στον χώρο των multimedia.

Η Apple θα έπρεπε να αλλάξει το όνομά της σε «Banana» ή «Peach», για να μην έχει προβλήματα στο μέλλον, είπαν οι δικηγόροι των Beatles.

To 1991 υπήρξε ακόμη ένας διακανονισμός ύψους 26,5 εκατ. δολαρίων. H Apple Computer συμφώνησε ότι δεν θα πουλάει ή διανείμει φυσικό μουσικό υλικό. Τον Σεπτέμβριο του 2003 ήρθε ακόμη μία μήνυση μετά την απόφαση της Apple Computer να χρησιμοποιήσει το logo Apple στο iTunes Music Store. H δίκη άρχισε στις 29 Μαρτίου 2006 και έληξε τον Μάιο του ίδιου έτους με το δικαστήριο να αποφαίνεται υπέρ της Apple Computer.

Οι δύο εταιρείες συμφιλιώθηκαν το 2007, με μία μεταξύ τους συμφωνία.

«Λατρεύουμε τους Beatles και ήταν οδυνηρό να διαφωνούμε μαζί τους για αυτά τα εμπορικά σήματα», είπε ο Jobs. «Είναι υπέροχο να επιλύεται αυτό με θετικό τρόπο και με έναν τρόπο που θα πρέπει να απομακρύνει την πιθανότητα περαιτέρω διαφωνιών στο μέλλον».

By