Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Σε ρυθμούς Ευρωζώνης η Ελλάδα στην αύξηση τιμών των κατοικιών το 2019

Στο μέσο όρο της Ευρωζώνης κινείται πλέον η Ελλάδα όσον αφορά την αύξηση στις τιμές των κατοικιών τους πρώτους μήνες του 2019.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαμορφώνεται στο 4% τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.. Αντίστοιχα και στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Μεταξύ των χωρών- μελών, η μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018, παρατηρείται στην Ουγγαρία (+11,3%), την Τσεχία (+9,4%) και την Πορτογαλία, ενώ η μοναδική χώρα όπου υπήρξε πτώση των τιμών των κατοικιών ήταν στην Ιταλία, σε ποσοστό 0,8%. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η Eurostat καταγράφει περισσότερες χώρες με πτώση και συγκεκριμένα, τη Μάλτα (-4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,3%), την Ιρλανδία (-1%), τη Φινλανδία (-0,8%) και τη Γερμανία (-0,3%).

Οσον αφορά ειδικά την ελληνική αγορά ακινήτων, η άνοδος μέσα στο 2019 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι η αγορά βρισκόταν σε αρνητικό πρόσημο σταθερά για την περίοδο από τις αρχές του 2009 έως και το τέλος του 2017.

Οριακή άνοδος ξεκίνησε από την περασμένη χρονιά, η οποία φαίνεται να αποκτά σταθερότερους και υψηλότερους ρυθμούς, αν και η αγορά παραμένει σε δύο «ταχύτητες», ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την περιοχή του κάθε ακινήτου.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις κινήσεις από πλευράς της νέας κυβέρνησης, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε προαναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγοράς.

Ειδικότερα, για την στήριξη της κτηματαγοράς στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται:

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

-Καθιέρωση έκπτωσης 40- 50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων.

«Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία», όπως αναφέρεται.

– Απλοποίηση –δραστικά- των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικά αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

-Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων χθές, ήδη ζητούν με επιστολή τους στον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, σήμερα η σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου, ακόμη και γονικής παροχής, «απαιτεί τη συγκέντρωση εκ μέρους του πωλητή δέκα (10) τουλάχιστον από τα συνολικά 23 προβλεπόμενα δικαιολογητικά, συχνά με σημαντικό οικονομικό κόστος, και με χρόνο συγκέντρωσης τριών έως και έξι μηνών, με αποτέλεσμα ο «Γολγοθάς» αυτός να ταλαιπωρεί τους πολίτες, να οδηγεί ακόμη και σε ματαιώσεις δικαιοπραξιών, και γενικά να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς και της οικονομίας της χώρας μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By