Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας: Διάταγμα Τραμπ για TikTok και WeChat

Ο πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά άνω του 6% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος.

Το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους ίδιους λόγους. Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων εταιρειών της Κίνας «απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα δίδυμα διατάγματα δεν διευκρινίζουν ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις, αλλά η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τις δύο εταιρείες ίσως αναγκάσει την Google και την Apple να αφαιρέσουν τα δύο δίκτυα από τις υπηρεσίες τους για αγορά εφαρμογών για κινητά (app stores) εμποδίζοντας ουσιαστικά τη χρήση τους στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα άλλαζε στάση αν κάποιος αμερικανικός όμιλος αγόραζε το TikTok, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, όταν η πλατφόρμα κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά.

Η Microsoft, που φάνηκε να δέχεται τους όρους του προέδρου, βρίσκεται σε συνομιλίες με την ByteDance για την εξαγορά. Ωστόσο αυτό δεν ικανοποίησε τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο και τους συμμάχους του.

Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χθες ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει το κατέβασμα και τη χρήση του TikTok σε κάθε συσκευή που παρέχεται από την κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή μέλη του Κογκρέσου.

Η Κίνα αντέδρασε στο θέμα στις αρχές της εβδομάδας κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «πολιτική χειραγώγηση» και για «εκφοβισμό», δι’ εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ByteDance και το TikTok, από την πλευρά τους, κινητοποιούνται από τότε που ξεκίνησαν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί απαγόρευσής τους.

Η πλατφόρμα, που έχει 1 δισεκ. χρήστες, ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να ανοίξει στην Ιρλανδία το πρώτο της κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη για τους χρήστες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως σήμερα, όλα τα δεδομένα χρηστών αποθηκεύονται στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στα εκτελεστικά διατάγματα που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ χθες.

Η Κίνα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν για να μην επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις. Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων παραβιάζουν την αρχή της «μίας Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ, αναφερόμενος στην αρχή βάσει της οποίας η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By