Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Σε υψηλό 5 μηνών ανακάμπτει το ευρώ – Επιστρέφει στο $1,05

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται το ευρώ, το οποίο λαμβάνει στηρίγματα από το σήμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης κερδίζει 0,1% και ανέρχεται στο 1,0533 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή των τελευταίων τουλάχιστον πέντε μηνών.

Η ανοδική κίνηση επέρχεται στον απόηχο της εντυπωσιακής πορείας του Νοεμβρίου, στον οποίο το ευρώ εμφάνισε σωρευτική αύξηση κατά 5,5%. Η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών.

Η ευνοϊκή συγκυρία για το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο τον Οκτώβριο είχε «βουλιάξει» σε χαμηλό 20 ετών (0,95 δολάριο), συνδέεται άρρηκτα με την πρόθεση της Federal Reserve να ρίξει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που ασκεί καθοδικές πιέσεις στο δολάριο.

Οι traders, συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου, αποκλιμακώνοντας το μέγεθος των παρεμβάσεων, οι οποίες στις προηγούμενες τέσσερις φορές ανέρχονταν στις 75 μονάδες βάσης.

Φυσικά, παρά το επικείμενο «ψαλίδι» των αυξήσεων, τα αμερικανικά επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (βρίσκονται στο 3,75% – 4%), απέχοντας παρασάγγας από τα ευρωπαϊκά, τα οποία κυμαίνονται στο 2%.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πιθανότητες για μια νέα αύξηση των 75 μονάδων βάσης παραμένουν υψηλές, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου διατηρήθηκε σε διψήφια επίπεδα (10% από 10,6% τον Οκτώβριο).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By