Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Σεγκολέν Ρουαγιάλ: Κακές για τον πλανήτη οι αποφάσεις Τραμπ για το πετρέλαιο

Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επανεκκινήσει τη λειτουργία δύο πρότζεκτς κατασκευής αγωγών, προκειμένου να τονώσει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, αλλά και να αφαιρέσει τις αναφορές του ιστότοπου του Λευκού Οίκου στην κλιματική αλλαγή, είναι κακές για τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

«Αυτές είναι κακές αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη», υπογράμμισε η υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι «ελπίζω πως δεν είναι οριστικές. Αν η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αυξηθεί στις ΗΠΑ, θα συνδράμει στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η κατασκευή των αγωγών πετρελαίου Keystone XL και Dakota Access, μόλις την τέταρτη ημέρα από το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Η κίνηση αποτελεί σοβαρή μεταστροφή και απομάκρυνση από τη στάση της διακυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε απορρίψει την πρόταση για τον Keystone το 2015 και κρατούσε μπλοκαρισμένη την κατασκευή του Dakota Access από το Σεπτέμβριο.

Όπως τονίζει το Bloomberg, περιβαλλοντολόγοι που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες για το νερό και το έδαφος, αντιμετωπίζουν πλέον έναν εκτελεστικό βραχίονα που δεν υπολογίζει τις προσπάθειές τους. Για τη βιομηχανία πετρελαίου, από την άλλη, οι κινήσεις του Τραμπ φέρνουν μεγαλύτερη ελευθερία για επέκταση της υποδομής και χαλάρωσης των φραγμών ή δυσκολιών στις μεταφορές.

(Visited 1 times, 1 visits today)