Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Δεύτερος σεισμός άνω των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε λίγες ώρες ταρακούνησε στις 7:11 την Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο σεισμός με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.

seismos-kriti

Είχε προηγηθεί στις 3:30 σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος συμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνώνείχε επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας και το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21,3 χλμ.

κρητη_σεισμος

«Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό. Είναι σε θαλάσσια περιοχή και δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Η περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Φαίνεται πως είναι σε φθίνουσα πορεία τις πρώτες ώρες, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί, κάτι το οποίο είναι καλό» είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια βορειοανατολικά της Κρήτης».

Όπως φαίνεται απο τις καταγραφές του Εθνικού σεισμολογικού δικτύου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια…

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Sonntag, 11. Oktober 2020

Στα επόμενα περίπου 40 λεπτά του πρώτου σεισμού ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Η πρώτη ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ (στις 03:41), η δεύτερη που ήταν και η πιο ισχυρή, 4,4 Ρίχτερ (03:44 με εστιακό βάθος 27 χλμ) και άλλη μία μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 03:56.

κρητη_2

Ακολούθως, έγιναν άλλοι τρεις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 (04:10), 4,1 (04:11) και 3,5 (04:35) Ρίχτερ , με την σεισμική δραστηριότητα να είναι έντονη στην περιοχή τη νύχτα.

κρητη_3

Μετασεισμοί ακολούθησαν και την δεύτερη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ με τον μεγαλύτερο να είναι μεγέθους 4 Ρίχτερ ενώ οι σεισμογράφοι κατέγραψαν τρεις μετασεισμοί από 3,1 έως 3,7 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του νησιού και ανησύχησε τους κατοίκους. Οπως αναφέρει το ekriti.gr, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, στο Μακρύ Γιαλό, στο Μόχλο, στην Κριτσά, στη Χερσόνησο και άλλα σημεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή άλλα προβλήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By