Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Σεισμός στην Κρήτη: 4,9 εκατ. ευρώ ο πρώτος απολογισμός των ζημιών

Από το σεισμό στην Κρήτη και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν την περίοδο 27 με 30 Σεπτεμβρίου 2021 (ιδιαίτερα στις περιοχές του Αρκαλοχωρίου και του Ηρακλείου) στις ασφαλιστικές εταιρείες δηλώθηκαν συνολικά 212 ζημιές, με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων περί τα €4,9 εκατ.

Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τον σεισμό στην Κρήτη, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ολοκληρώνοντας σχετική έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών – μελών της.

Με αφορμή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε: «Τους τελευταίους 12 μήνες (Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021) η ασφαλιστική αγορά κλήθηκε να στηρίξει τους ασφαλισμένους πολίτες και επιχειρήσεις σε 8 συμβάντα φυσικών καταστροφών: βροχοπτώσεις από τον Ιανό, πλημμύρες στην Κρήτη, χιονοπτώσεις στην Αττική (Μήδεια), σεισμός Σάμου, σεισμός στη Θεσσαλία (Τύρναβος), πυρκαγιές στην Κορινθία και τα Γεράνεια όρη, δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Εύβοια, την Αττική κ.ά., σεισμός στην Κρήτη (Αρκαλοχώρι).

Από αυτά τα περιστατικά δηλώθηκαν περίπου 6.200 ζημιές που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις συνολικού ύψους €106 εκ. Στα παραπάνω θα προστεθούν και οι ζημιές της κακοκαιρίας Μπάλλος του Οκτωβρίου, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Οι αποζημιώσεις αυτές θα μπορούσαν να ήταν σημαντικά υψηλότερες αν περισσότερα κτίρια ήταν ασφαλισμένα. Η αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα καλούν για άμεσες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες να προστατέψουν την περιουσία τους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By