Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σεισμός στην Κρήτη: 45 παιδιά ζουν στις σκηνές – Ανάμεσά τους και ένα βρέφος 6 ημερών

Ο σεισμός στην Κρήτη έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο Αρκαλοχώρι και στις γύρω περιοχές και εκατοντάδες κάτοικοι ζουν σε σκηνές.

Ανάμεσά τους σύμφωνα με το cretapost και μια οικογένεια με ένα μωρό μόλις 6 ημερών που ζουν στις σκηνές που έχει στηθεί έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Δευτέρας.

Η οικογένεια έχει έρθει από τη Βουλγαρία για μια καλύτερη ζωή όμως ο σεισμός στην Κρήτη τους ανέτρεψε τα σχέδια, με τη νεαρή γυναίκα να φέρνει

στη ζωή πριν έξι μέρες το μωρό της. Μάλιστα την ώρα του σεισμού η οικογένεια βρισκόταν μέσα στο σπίτι της με την μητέρα να παίρνει το μωρό αγκαλιά και να βγαίνει στο δρόμο.

45 συνολικά τα παιδιά στις σκηνές
Δεκάδες είναι τα παιδιά, συγκεκριμένα 45, που βρίσκονται στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας των 5,8 Ρίχτερ.

Στο πλευρό τους είναι από την πρώτη στιγμή ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου του Παιδιού» καθώς και ομάδα από το ΠΑΓΝΗ.

«Ανάμεσα στα παιδιά είναι και ένα βρέφος μόλις έξι ημερών. Η μαμά του είναι πολύ φοβισμένη και δεν θέλει να φύγει από εδώ. Έχουμε προσπαθήσει όλοι, και εμείς από το «Χαμόγελο» αλλά και άλλες δομές και υπηρεσίες, να την μεταπείσουμε ώστε να πάει σε κάποιο σπίτι ή σε ξενοδοχείο.

Είναι όμως αρνητική καθώς νιώθει ασφάλεια εδώ», ανέφερε μιλώντας στο cretapost η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Φωτεινή Παπαδάτου ενώ τόνισε πως «την έχουμε όλοι υπό στενή προστασία για ότι χρειαστεί. Προσπαθούμε γενικά να μην πιεστούν οι άνθρωποι περισσότερο αλλά να νιώθουν καλά όπου και αν είναι».

«Τα παιδιά βίωσαν ένα ισχυρό σοκ»
«Τα παιδιά βιώσανε ένα ισχυρό σοκ. Ήταν στο σχολείο όταν έγινε ο σεισμός και σε αρκετά πέφτανε οι σοβάδες. Με τα παιδιά έχουμε συζητήσει και έχουν εκφράσει διάφορες απορίες ωστόσο αυτό που έχουν ανάγκη – και μας το δείχνουν κάθε ώρα και στιγμή – είναι ότι θέλουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο που είναι έξω από το πρόβλημα. Έχουν ανάγκη να περάσουν καλά, να γελάσουν και να διασκεδάσουν. Νιώθουν μία ασφάλεια που είμαστε εμείς εδώ», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδάτου.

Λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι η ομάδα κρίσης του «Χαμόγελου του Παιδιού» έφτασε στην περιοχή.

«Έχοντας την εμπειρία από τον σεισμό στη Λάρισα καθώς και τις φωτιές στην Εύβοια είχαμε γρήγορα αντανακλαστικά και η ομάδα κρίσης μας έφυγε για το Αρκαλοχώρι λίγη ώρα μετά τον σεισμό. Σε αυτήν την ομάδα βρίσκονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί που είναι σταθερά δίπλα στις οικογένειές, βλέποντάς τες μία – μία καθώς και το ασθενοφόρο με δύο διασώστες», ανέφερε η συντονίστρια των δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Κρήτη, Χρυσή Μπομποδάκη.

Αύριο δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις
Στο μεταξύ άυριο Παρασκευή θα βρεθεί στο Αρκαλοχώρι η παιδιατρική μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιόυ» προκειμένου να πραγματοποιήσει δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά.

«Αρκετά παιδιά έχουν εμφανίσει διάφορα συμπτώματα όπως βήχα και αποφασίσαμε να φέρουμε την μονάδα για να προχωρήσει σε εξετάσεις των παιδιών», επεσήμανε σχετικά η κ. Παπαδάτου.

«Οι δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις θα γίνουν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα», τόνισε η κ. Μπομποδάκη.

Γραμμή στήριξης 1056
Οι άνθρωποι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» απευθύνουν έκκληση σε όποια οικογένεια βρίσκεται σε οικισμούς του δήμου Μινώα Πεδιάδος ή όμορων δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά το σεισμό να απευθυνθούν στην 24ωρη γραμμή 1056.

«Είμαστε στη διάθεση όλων των οικογενειών για να τους προσφέρουμε ότι έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες. Η γραμμή είναι 24ωρη και πάντα βρίσκεται ένας ψυχολόγος να μιλήσει με όποιον έχει ανάγκη», τόνισε τόσο η ψυχολόγος Φωτεινή Παπαδάτου όσο και η υπεύθυνη του Οργανισμού στην Κρήτη, Χρυσή Μπομποδάκη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By