Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες καταστροφής σε Αρκαλοχώρι και Αρχοντικό – Τι λένε οι κάτοικοι

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Αρκαλοχώρι και Αρχοντικό μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ αλλά και τον μετασεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης σήμερα, Τρίτη, στις 8 το πρωί.

Το βράδυ της Δευτέρας πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που μεταφέρθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν ξάγρυπνοι είτε λόγω των συνεχών μετασεισμών είτε υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις.

Δείτε τις εκτεταμένες ζημιές στο Αρκαλοχώρι:

Μια πρώτη εκτίμηση της καταστροφής κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 σπίτια, τα οποία δεν μπορούν άμεσα να κατοικηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ενώ στοίχημα αποτελεί η γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι κάτοικοι στο χωριό Αρχοντικό του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς ζημιές προκλήθηκαν σε παλαιά πετρόκτιστα κτίρια, αλλά και στην εκκλησία του χωριού.

Δείτε το μεγεθος της καταστροφής στο Αρχοντικό:

Μεγάλη είναι η αγωνία των πληγέντων για την επόμενη ημέρα, εν αναμονή των μέτρων στήριξης που αναμένονται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για μέτρα ανάλογα εκείνων για τους πυρόπληκτους. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By