Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Σεισμός στην Κρήτη: Βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι – «Σήκωσε σπίτια» ο Εγκέλαδος

Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ (ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Κρήτη) ισοπέδωσε ό,τι είχε μείνει όρθιο μετά τα 5,8R της Δευτέρας (27.09.2021).

Ο Άκης Τσελέντης έκανε και μια αποκάλυψη για το Αρκαλοχώρι, ενώ ο Γεράσιμος Χουλιάρας περιέγραψε τη στιγμή του σεισμού λέγοντας πως… «σήκωσε και κατέβασε τα σπίτια».

Δεύτερη νύχτα στις σκηνές και με τους μετασεισμούς να είναι συνεχείς και να τρομάζουν, πέρασαν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι και άλλες περιοχές στην Κρήτη όπου ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε ζημιές.

Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 14 σεισμοί που είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο μετασεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (28.09.2021) ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει, όπως είπε στο MEGA ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει» και σημείωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.

Κατά τον Άκη Τσελέντη, δεν είναι δυνατόν να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας. Το γεγονός πως οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Κρήτη είναι τόσο μεγάλες, οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας, είπε ο Άκης Τσελέντης και αποκάλυψε ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

Αποκάλυψε επίσης ότι από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν σημάδια για σεισμό στην Κρήτη και πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.

Χουλιάρας: Ο σεισμός σήκωσε τα σπίτια
«Η κάθε μετασεισμική ακολουθία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στο Αρκαλοχώρι η μετασεισμική ακολουθία είναι στην στεριά, κάτω από τα πόδια των κατοίκων, οπότε η παραμικροί μετασεισμοί γίνονται αισθητοί», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Το σοκαριστικό γεγονός που περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι πως τα σπίτια… όχι απλά «πήγαν κι ήρθαν» αλλά… «σηκώθηκαν»! «Η εδαφική κίνηση που παρήγαγε ο κύριος σεισμός ήταν κάθετη, δηλαδή σήκωσε τα σπίτια και τα κατέβασε. Αυτό δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στα θεμέλια των σπιτιών και είναι μια αιτία της καταστροφής που βλέπουμε αυτή την στιγμή», είπε ο Γ. Χουλιάρας.

Και όπως τόνισε, «ο πιο ισχυρός μετασεισμός γίνεται τις πρώτες ώρες. Οι πιθανότητες για νέο ισχυρό σεισμό μειώνονται. Οι κάτοικοι θα ζουν με αυτό το καθεστώς για αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να το διαχειριστούν».

«Κόκκινα» εννέα από τα δεκαεφτά σχολεία
«Είναι πολυσύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σκηνές είναι για δύο – τρεις ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που μπορεί να πάει ο κόσμος αλλά δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Τα θέματα των οικίσκων λύνουν κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και να γίνει μια προετοιμασία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ο.Α.ΣΠ., Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας για τα σχολεία που τα περισσότερα είναι κατεδαφιστέα ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι να έρθουν οι κινητές αίθουσες ίσως οι μαθητές κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως.

«Η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα», σημείωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By