Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Self test: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δύο τεστ ενόψει Χριστουγέννων

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα από σήμερα να προμηθευτούν τα δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη διάθεση από τα φαρμακεία των δύο δωρεάν self tests που ανακοίνωσε στο υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση ενόψει των Χριστουγέννων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «τo σύστημα Διάθεσης Self-Test άνοιξε σήμερα Τετάρτη 22/12/2021 8:00 έως και Παρασκευή 31/12 20:00. Θα διανέμονται δύο (2) self test σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών».

Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με τη χρήση ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (προσωρινού ΑΜΚΑ).

Σημειώνεται πως την Τρίτη (21/12) ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε πως οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους, με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Η γραμμή άμυνας της Αθήνας απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον

Τόσο ο ευρωπαϊκός συναγερμός, όσο και ο «παγκόσμιος υγειονομικός κίνδυνος» έχουν κινητοποιήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής επί ελληνικού εδάφους παραμένουν ακόμη διψήφια. Στις βεβαιότητες, ωστόσο, της νέας εκδοχής του κορωνοϊού περιλαμβάνεται η ταχεία μετάδοσή της, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει χθες, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις και με διπλό στόχο.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι αφενός «να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει» και αφετέρου «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο». Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη διάθεση δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί 80 εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διάθεση των νέων τεστ γίνεται «με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν, ει δυνατόν, πριν τις μαζικές, εορταστικές εκδηλώσεις.

Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας χθες πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος περιέγραψε την «πρώτη γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην νέα παραλλαγή, η οποία για την περίοδο των γιορτών επικεντρώνεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση του ιού μέσα από τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, στη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.

Υπό αυτό το πρίσμα, «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα» ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν», επικαλούμενος στο ίδιο πλαίσιο, τους «συχνούς ελέγχους» που προετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ, επιστρατεύοντας 10.000 αστυνομικούς την περίοδο των γιορτών.

By