Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σέλινγκ: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-εταίρων

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως δεν αποτελεί λύση η αξιοποίηση των πόρων του ESM για την αποπληρωμή του δανείου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

seling-austria

«Σκεπτικισμό» για την αισιοδοξία της Αθήνας ως προς την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ωστόσο, ικανοποίηση για την «πρόοδο» εκφράζουν οι επικεφαλής των ευρωβουλευτών των δύο κομμάτων του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού.

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ επιπλέον θεωρεί πως δεν αποτελεί λύση η αξιοποίηση των πόρων του ESM για την αποπληρωμή του δανείου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την πλευρά της, η Εβελιν Ρέγκνερ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών – που ηγούνται του συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα – δήλωσε αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διακρίνεται πάντα για την ικανότητά της να βρίσκει λύσεις.

Τη χαρά του για την πρόοδο, που φαίνεται να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης, εξέφρασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος Οτμαρ Κάρας, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική πορεία, ενώ ο ίδιος απέκλεισε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ μια έξοδο της Ελλάδας σήμερα ή αύριο, τόσο απίθανη όσο και χθες».

Κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν βλέπει και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Πρασίνων της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, προσθέτοντας σε δηλώσεις της ότι ένα Brexit (μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ) θα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο.

Αντίθετα, ο ευρωβουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων — του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης – Γκέοργκ Μάγιερ, ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά όχι και από την ΕΕ, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Χάραλντ Βιλίμσκι, θεωρεί ως «αποτυχημένο το νομισματικό πείραμα που ονομάζεται ευρώ» και ο ίδιος «διευρύνει» τη συζήτηση ως προς ένα Grexit ή ένα Brexit, με την γαλλική εκδοχή ίσως ενός Frexit.

Σύμφωνα με τον Βιλίμσκι, το να παραμένει η Ελλάδα στον «κορσέ του ευρώ» δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, αντίθετα γίνεται πάντα χειρότερα και έχει εξελιχθεί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ο ίδιος θέτει και θέμα δημοψηφίσματος στην Αυστρία για να διαπιστωθεί, όπως αναφέρει, εάν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ (σ.σ.την 1 η Ιανουαρίου 1995), είναι επιθυμητή η συμμετοχή της χώρας σε αυτή υπό τις σημερινές συνθήκες, ή όχι.

By