Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

ΣΕΒ: Η φορολογία δεν μπορεί να είναι εισπρακτικός μηχανισμός «παντός καιρού»

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την απώλεια θέσεων εργασίας σε κλάδους που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι 170 εκατ. ευρώ

σεβ

Έντονη κριτική στα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή ασκεί ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, τονίζοντας ότι «κυριαρχεί ένας συνδυασμός αυτοσχεδιασμού και φορομπηχτικής πολιτικής, όπου υιοθετούνται μέτρα χωρίς μέτρο και χωρίς την επίγνωση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται.”

Χαρακτηρίζει ως παγκόσμια πρωτοτυπία η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εγχωρίως παραγόμενο κρασί και την σχετική ελάφρυνση της φορολογίας στο εν πολλοίς εισαγόμενο βοδινό κρέας.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η πρόσθετη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων για να εξευρεθούν πόροι ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρητικά μπορεί να θεωρηθεί «πολιτικά ορθό».

Δυστυχώς όμως δεν λαμβάνονται υπόψη οι παράπλευρες απώλειες μείωσης του τζίρου, των εισοδημάτων και της απασχόλησης μιας ομάδας επαγγελματιών για να ωφεληθεί κάποια άλλη, και βεβαίως, της αρνητικής επίπτωσης αυτών των επιδράσεων σε αυτή την ίδια την απόδοση του μέτρου.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και «κόκκινα δάνεια»

Την ίδια ώρα διαβλέπει νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών υπέρ των ιδιωτών μετόχων και η προσδοκώμενη ταχύτερη επαναφορά των τραπεζών στην κερδοφορία, θα εξομαλύνουν τις συνθήκες χρηματοδότησης και λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων σε ικανοποιητικό κόστος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων χωρίς ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις, τονίζει, και των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρωθούν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων και υγιών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Για το ενεργειακό κόστος

Τέλος σε ανάλυση για το ενεργειακό κόστος ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας είναι στην Ελλάδα 30 – 70% υψηλότερο από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας αλλά και λόγω της διαδεδομένης χρήσης σε άλλες χώρες ειδικών συμφωνιών για χαμηλές τιμές.

Για το φυσικό αέριο αντίστοιχα η επιβάρυνση είναι 30 – 40 % σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την απώλεια θέσεων εργασίας σε κλάδους που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι 170 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τα έσοδα που εξασφαλίζει στο κράτος ο ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)