Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΣΕΒ: O προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον ύφεσης

Την ίδια ώρα που η υπερφορολόγηση εκδιώχνει από τη χώρα τα υψηλότερα εισοδήματα, που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στο κράτος

σεβ

«Ενώ η οικονομία βρίσκεται σε πορεία δυνητικής σταθεροποίησης, με κρίσιμα ορόσημα μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Νοέμβριο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δε μας καθησυχάζουν ότι έχει την βούληση να προχωρήσει με τις αλλαγές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και δεν θα αναπαράγουν τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος».

Το μήνυμα αυτό στέλνει ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων στο οποίο τονίζεται ότι «όλοι οι Έλληνες επικροτούν και επιθυμούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της διαφθοράς και την εκ βάθρων αναδόμηση της διοικητικής μηχανής. Οι στόχοι αυτοί έχουν τεθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Απέτυχαν όμως διότι προκειμένου οι καλές προθέσεις να υλοποιηθούν πρέπει να συνοδεύονται από ολοκληρωμένα σχέδια, ικανά πρόσωπα και διασφάλιση της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση. Απέτυχαν για έναν ακόμη βασικό λόγο: το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται στην υπερβολική ανάμιξη της πολιτικής με την οικονομία, στον κρατικό παρεμβατισμό δηλαδή που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος συντεχνιακών συμφερόντων. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα ότι στόχος της είναι μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, όχι μια οικονομία που προστατεύεται από το διεθνή ανταγωνισμό. Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οι μισθοί, τα κέρδη και η απασχόληση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης ιδιωτικής παραγωγικής διαδικασίας και όχι της κρατικής αναδιανομής εισοδημάτων και πλούτου. Ο ανταγωνισμός κερδίζεται με ιδιωτικές επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας στην βάση της προσδοκώμενης κερδοφορίας».

Οι αναλυτές του ΣΕΒ θεωρούν ότι «ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον ύφεσης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο σε μια οικονομία με μεγάλη μείωση των πιο αποδοτικών για το κράτος εισοδημάτων, υπερβολικά υψηλή ανεργία και μαζική πλέον φυγή των ικανών, των νέων και των επενδυτών μια τέτοια προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί στηριζόμενη και πάλι, κυρίως σε αύξηση εσόδων. Την ίδια ώρα που η υπερφορολόγηση εκδιώχνει από τη χώρα τα υψηλότερα εισοδήματα, που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στο κράτος (δημοσίευση της Καθημερινής της 4/10/2015 επικαλούμενη στοιχεία της ΓΓΔΕ). Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους υποστηρικτές της συνεχούς αύξησης των φόρων στα «υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο ΣΕΒ τονίζει ότι η εκτίναξη του ελλείμματός τους στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αποτυπώνει τη χρήση των πόρων του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων παράλληλα με τη χαμηλή είσπραξη ποσών από ρύθμιση αυθαιρέτων, πέραν της συνολικής χειροτέρευσης της απόδοσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων.

«Πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. επιβεβαιώνει την έκταση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ καθώς επίσης κι ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλών και προοδευτικών φορολογικών συντελεστών. Η έκθεση καταγράφει παραδείγματα φορολογικών κινήτρων που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, για να ενθαρρύνουν την ενίσχυση επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, χορηγείται στα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε επιχειρήσεις φοροαπαλλαγή στην ετήσια απόδοσή τους ισοδύναμη με αυτήν που ισχύει για την έκπτωση δαπανών τόκων» καταλήγει το δελτίο.