Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΣΕΒΕ: Η έλλειψη χρηματοδότησης μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα

«Οι διαπραγματεύσεις επιτείνουν το πρόβλημα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

euro

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης μιλάει στην κάμερα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται, θέτοντας τον προβληματισμό του για τα οφέλη, αλλά και το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί στους συνεπείς.

Σημειώνει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί μείζον πρόβλημα που επιτείνεται από τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την πεποίθηση ότι το 2015 μπορεί να είναι μια εξαιρετική χρονιά αν επιτευχθεί συμφωνία και εκλείψει η αμφιβολία που γεννά το πολιτικό ρίσκο.

Πώς βλέπετε εσείς τις ρυθμίσεις οφειλών που προτείνονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

Θεωρώ ότι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αυτό θα βοηθήσει. Ξεκινώ από τη γενική αρχή, την οποία έχουμε εμείς εδώ στο ΣΕΒΕ, ότι οι μεγάλοι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε στη χώρα μια υπερφορολόγηση η οποία οδήγησε πάρα πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες σε αδυναμία πληρωμής και εξόφλησης των φόρων αυτών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σίγουρα θα βοηθήσει επιχειρήσεις που θέλανε και δεν μπορούσανε να εκπληρώσουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους. Δημιουργεί όμως, ένα αρνητικό θέμα και ένα θέμα υγιούς ανταγωνισμού σε εκείνες τις υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες, με πάρα πολλές προσπάθειες, κατάφερναν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτές λοιπόν θεωρούν τον εαυτό τους ενδεχομένως «ριγμένο» και θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας και αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν πλούτο, δίνουν εργασία και εξυπηρετούν καλύτερα τα δημοσιονομικά του κράτους. Και να κάνουμε κάτι και για αυτές.

Τι προτείνετε γι΄ αυτό, έχετε κάποια πρόταση συγκεκριμένη;

Απλώς τον προβληματισμό μου βάζω. Θα μπορούσε για παράδειγμα, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς να έχουν κάποια έκπτωση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή κάποια άλλα κίνητρα. Μπορούμε να το συζητήσουμε. Είναι ένας προβληματισμός, θέτω τον προβληματισμό για να τον έχουμε υπό σκέψη. Δηλαδή, ναι από τη μια μεριά είναι ένα μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει πολλές επιχειρήσεις και πιστεύω ότι θα έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά από την άλλη μεριά θα πρέπει να δούμε και τους υπόλοιπους που είναι συνεπείς.

Στον κλάδο των εξαγωγέων, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και ποια είναι η πρότασή σας για να βελτιωθεί το κλίμα;

Πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα που έχει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Είναι η ομαλή χρηματοδότησή της και η ρευστότητα. Το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν παρουσιάσει μια στασιμότητα το 2014 μετά από μια περίοδο σημαντικών αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται κατά τη γνώμη μας, στην ελλιπή χρηματοδότησή τους. Η κατάσταση βεβαίως, από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και μετά, με την προεδρική εκλογή καταρχάς και στη συνέχεια με τις βουλευτικές εκλογές και όλη αυτήν τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έχουμε, επιδείνωσε κατά πολύ την κατάσταση. Και την επιδείνωσε όχι μόνο επειδή αυτά τα οποία βλέπαμε το φθινόπωρο, δηλαδή μία τάση να αρχίσει να χρηματοδοτείται λίγο καλύτερα η αγορά και τις τράπεζες να είναι λίγο πιο θετικές στο να χρηματοδοτήσουν, όχι μόνο αυτό σταμάτησε αλλά υπάρχουν δυσκολίες και στην αγορά των πρώτων υλών από το εξωτερικό, στις εγγυήσεις που ζητάνε οι προμηθευτές μας.

Άρα είναι απαραίτητο να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατό σε μία συμφωνία, να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Και αν αυτό συμβεί, και μάλιστα συμβεί έχοντας προαποφασίσει σε μεγάλο βαθμό τι πολιτική θα ακολουθήσουμε από δω και στο εξής -γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασίσουμε κάτι τώρα και στους επόμενους μήνες να αρχίσουμε να έχουμε πάλι πολύ μεγάλες αντιρρήσεις και «κόντρες» με τους εταίρους μας ,οι οποίες πάλι να μην αφήνουν το κλίμα να καλυτερεύσει- εάν υπογράψουμε κάτι και συμφωνήσουμε σε κάποιες γενικές αρχές -μάλιστα ορισμένες από αυτές νομίζω ότι είναι πάρα πολύ λογικές και δεν υπάρχει λόγος να μην τις δεχτούν οι ξένοι, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι της τάξης του 4,5% αλλά πολύ πιο χαμηλό, κάτω από 1,5% ενδεχομένως ή την πάταξη της διαφθοράς… σε όλες τις υγιείς επιχειρήσεις δημιουργεί πρόβλημα αυτή η διαφθορά. Αν γίνουν αυτά και ταυτόχρονα συμφωνήσουμε στα υπόλοιπα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη. Γιατί θα έχει εκλείψει ο βασικός παράγοντας αμφιβολίας που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, που ήταν το πολιτικό ρίσκο και το τι θα συμβεί στη χώρα, αυτό θα έχει τελειώσει, εφόσον έχει υπογραφεί μια συμφωνία, την οποία την εννοούμε όλοι και τότε η κατάσταση στη χώρα θα είναι πολύ-πολύ καλύτερη από αυτήν που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και το 2015 μπορεί να είναι μια εξαιρετική χρονιά αλλά εξαρτάται από το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

By