Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σεξισμός, βία και χυδαιότητα ακόμη και για νεκρούς

Το 2017, η Eurostat σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εξέδωσε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Ευρωπαική Ένωση που αφορούσαν το έτος 2015.Ένωση που αφορούσαν το έτος 2015.

Το 85,8% των θυμάτων σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη είναι γυναίκες όπως και το 80% των θυμάτων trafficking.

Το 96,5% των υπόπτων και το 98,3% των καταδικασμένων για εγκλήματα σεξουαλικής βίας είναι άντρες.

Οι βιασμοί αυξήθηκαν 47% από το 2008 ως το 2015.

Ο αριθμός αυτός θεωρείται ακόμη μεγαλύτερος αφού σε πολλές χώρες οι αριθμοί των βιασμών και των σεξουαλικών και έμφυλων εγκλημάτων που καταγγέλλονται αμφισβητούνται ως χαμηλοί, σε σχέση με την πραγματικότητα, από τις ίδιες τις αρχές. Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα. Γιατί;

Μα γιατί στην Ελλάδα το 2018 μπορεί ακόμη να σου τύχει να βιαστείς και να σκοτωθείς μετά και να σε βρίζουν σκαιά και να χυδαιολογούν στο διαδίκτυο εναντίον σου την ώρα που σε κηδεύουν οι γονείς σου.

Γιατί οι σεξιστικές αναφορές σε γυναίκες στο δημόσιο λόγο είναι ψωμοτύρι, γιατί την επομένη από την εξιχνίαση του εγκλήματος στη Ρόδο μπορεί να παίζει στα κουτσομπολιστικά και τα λαιφστάιλ η συνέντευξη ενός μοντέλου που λέει ότι, έλα μωρέ, όλες έχουμε φάει και ένα χαστούκι από τον σύντροφο μας, σιγά.

Γιατί κάθε φορά που κάποιος έχει προτείνει ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Ελλάδα έχει ξεσηκωθεί κόσμος και το κράτος έχει υποχωρήσει.

Το προηγούμενο έτος, το 2016, η Eurostat εξέδωσε το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για την έμφυλη βία.

Το σκορ της Ελλάδας σε μερικές από τις ερωτήσεις.

Το 11% των Ελλήνων θεωρούν πως η ενδοοικογενειακή βία κατά γυναικών μπορεί να δικαιολογηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ή είναι αδικαιολόγητη αλλά δεν πρέπει να τιμωρείται από το νόμο.

Το 16% πιστεύουν τα ίδια για την ενδοοικογενειακή βία κατά αντρών.

Η πλειοψηφία όσων δικαιολογούν την ενδοοικογενειακή βία κατά αντρών γνωρίζουν θύματα, γυναίκες, στο άμεσο περιβάλλον ή τη γειτονιά τους.

Το 60% των Ελλήνων που δήλωσαν πως γνωρίζουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας απαντούν πως τα θύματα έχουν μιλήσει σε κάποιον γι’ αυτό. Το ποσοστό αυτό είναι το 4ο χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ. Χαμηλότερο είναι το 54% της Κύπρου.

Το 28% των Ελλήνων θεωρούν πως η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση που πρέπει να λύνεται εντός της οικογένειας. Με το ποσοστό αυτό ανεβαίνουμε στην πρώτη πεντάδα της λίστας μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Κύπρο. Στο τέλος της λίστας η Σουηδία όπου μόνο το 2% των συμμετεχόντων απάντησε πως δεν πρέπει να το κρύβουν από οποιονδήποτε εκτός οικογένειας.

Το 17% των Ελλήνων θεωρεί ότι το να αναγκάζεις τον/την σύντροφο σου σε μη συναινετική συνουσία είναι λάθος αλλά δεν πρέπει να είναι παράνομο.

Το 37% των Ελλήνων θεωρούν πως το να παρενοχλήσεις σεξουαλικά μια γυναίκα στο δρόμο είναι λάθος αλλά δεν πρέπει να είναι παράνομο. Το 3% το βρίσκει σωστό.

Το 24% των Ελλήνων συμφωνούν απόλυτα ότι οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό ή κακοποίηση συνήθως υπερβάλλουν ή ψεύδονται. Στην ίδια ερώτηση το ίδιο απαντούν το 44% των Κυπρίων.

Το 16% των Ελλήνων συμφωνούν απόλυτα ότι συνήθως έχουν προκαλέσει αυτό που τους συνέβη. Συμφωνεί το 31% των Κυπρίων.

Το 11% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν έχει γίνει κατάχρηση αλκοόλ ή/και ναρκωτικών.

Το 15% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν το θύμα έχει, με τη θέληση του, ακολουθήσει τον θύτη, π.χ. μετά από ένα πάρτι.

Το 11% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν το θύμα φοράει προκλητικά ρούχα.

Το 16% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν το θύμα δεν φωνάξει ή δεν παλέψει σωματικά.

Το 8% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν έχει προηγηθεί φλερτ.

Το 8% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν το θύμα έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Το 4% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν το θύμα περπατούσε μόνη το βράδυ.

Το 2% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν ο δράστης δεν είχε συνειδητοποιήσει τι κάνει.

Το 1% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογηθεί αν ο δράστης το μετανιώσει.

Το 67% των Ελλήνων θεωρεί πως συνουσία χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, σε περιβάλλον έρευνας, μιας καλής επιστημονικής έρευνας βέβαια, με επιστημονική δειγματοληψία κλπ. Ωστόσο η πραγματικότητα κι η δημόσια σφαίρα είναι τόσο αποπνικτική που τα κάνει να μοιάζουν καλά. Ενώ κι έτσι ακριβώς να ήταν, όχι, δεν είναι.

Δεν υπάρχει σωσμός με αυτές τις κοινωνικές νόρμες παρά μόνο αν μεγαλώσουν γενιές παιδιών που δεν θα έχουν τα τοξικά πρότυπα για τα φύλα της γενιάς των γιαγιάδων μας.

Ελπίζοντας ότι δεν θα διαβάζουν τώρα τα παιδιά τις κατάρες και τις βρωμιές κάποιων γονιών και καλών Χριστιανών που διαβάσαμε αυτές τις μέρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By