Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Shein: Εξετάζει την IPO στο Λονδίνο, λόγω των εμποδίων στις ΗΠΑ

Η εταιρεία γρήγορης μόδας Shein εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την αρχική δημόσια προσφορά της στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη λόγω των εμποδίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά έχει πλέον την έδρα της στη Σιγκαπούρη, βρίσκεται στα αρχικά στάδια της διερεύνησης της επιλογής του Λονδίνου, καθώς έχει κρίνει ότι είναι απίθανο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εγκρίνει την IPO της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η Shein εξακολουθεί να επεξεργάζεται την αίτησή της για την εισαγωγή της στις ΗΠΑ – την προτιμώμενη τοποθεσία της, είπαν τα άτομα που μίλησαν στο πρακτορείο. Θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εισαγωγής στο εξωτερικό στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εάν αποφασίσει να μεταβεί στο Λονδίνο ή αλλού, πρόσθεσαν. Άλλοι χώροι, όπως το Χονγκ Κονγκ ή η Σιγκαπούρη, μπορούν επίσης να εξεταστούν, είπαν δύο από τις πηγές.

Μια εισαγωγή στο Λονδίνο θα ήταν μια πιθανή ευλογία για την ταλαιπωρημένη αγορά, μετά από μια από τις χειρότερες χρονιές για τις δημόσιες εγγραφές στη σύγχρονη ιστορία της. Περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια αντλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ΑΜΚ πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται επίσης να ανακόψει τη φυγή επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ και αλλού. Η Arm Holdings Plc, σχεδιάστρια τσιπ, απέρριψε το Λονδίνο για μια δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη πέρυσι, ακόμη και αφού η βρετανική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις για μια εγχώρια εισαγωγή της εταιρείας με έδρα το Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Οι ήδη εισηγμένες εταιρείες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, με τους μετόχους της TUI AG να ψηφίζουν νωρίτερα αυτό το μήνα για τη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη μεταφορά των συναλλαγών κυρίως στη Γερμανία.

«Η εισαγωγή στο LSE είναι ένας βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός που έκανε η Shein για να δώσει προτεραιότητα στη βεβαιότητα έναντι της αποτίμησης και της ρευστότητας», δήλωσε ο Κε Γιαν, επικεφαλής έρευνας της DZT Research στη Σιγκαπούρη. Ερωτηθείς εάν η πιθανή μετατόπιση της Shein θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να εισαχθούν στο Λονδίνο, είπε: «Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’», δεδομένου ότι η αγορά είναι πολύ μικρότερη από τις ΗΠΑ, καθώς και από τα χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ από κινεζικές εταιρείες ήταν ως επί το πλείστον μικρές και σπάνιες κατά τα έτη από τότε που η Didi Global Inc. εξαναγκάστηκε να βγει από τα διοικητικά συμβούλια της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο μιας καταστολής που ουσιαστικά έκλεισε την αγορά σε πωλήσεις μετοχών για πρώτη φορά από κινεζικές εταιρείες. Η προσφορά της Amer Sports Inc. ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο ήταν η μεγαλύτερη IPO που υποστηρίζεται από την Κίνα και η οποία αξιοποίησε την αμερικανική αγορά από τότε που η Didi συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, και η πρώτη που συγκέντρωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το διάστημα.

Τα εμπόδια για την εισαγωγή της Shein στις ΗΠΑ

Η Shein αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από τις ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπλοκάρει την εισαγωγή της, λέγοντας ότι η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει περισσότερα για τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Πέρυσι, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε να διερευνηθεί η προμήθεια βαμβακιού της Shein από τη Xinjiang. Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας υποβόσκουν επίσης εδώ και χρόνια.

«Οι επιχειρήσεις που συνδέονται στενά με την Κίνα θα βρουν μεγαλύτερη πρόκληση να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαφάνεια και πώς να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Γκάρι Νγκ, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis στο Χονγκ Κονγκ. «Θα υπάρξουν περισσότερες δίκες για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και η υπόθεση Shein μπορεί να χρησιμεύσει ως μια περίπτωση για να δοκιμαστεί το νερό», είπε. «Εάν το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ βελτιωθεί τελικά, μπορεί να εξακολουθεί να είναι η καλύτερη και ευκολότερη επιλογή».

Η Shein, πρωτοπόρος της υπερταχείας μόδας με είδη όπως πουκάμισα και μαγιό με τιμή μόλις 2 δολάρια, κατέθεσε πέρυσι αίτηση για IPO στις ΗΠΑ με στόχο μια αποτίμηση 80 έως 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν τότε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Οι ιδιωτικές συναλλαγές στα τέλη του 2023 αποτιμούσαν την εταιρεία πολύ χαμηλότερα, περίπου στα 50 δισ. δολάρια.

By