Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σιγή ιχθύος από τους δανειστές μας

Δεν υπάρχει απάντηση των δανειστών για τις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση

euro_komision_4

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους Θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο/απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος παρέδωσε στον Πιερ Μοσκοβισί την αντιπρόταση της Ελλάδας, ξεκαθάριζε ότι η ελληνική πλευρά ζητάει γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν, αφού η Αθήνα λέει ότι «με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο». Το απίστευτο όμως είναι πως ο κ. Παππάς δεν ζητάει τη σαφή ενημέρωση από την Κομισιόν με επίσημο τρόπο, αλλά μέσω Facebook, με σχόλιο στην προσωπική του σελίδα.

«Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν»
«Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους Θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», έγραψε ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα οι δανειστές τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν έχουν σχολιάσει (τουλάχιστον επισήμως) τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν, πέρα από τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο (που είναι ήδη στις Βρυξέλλες και πραγματοποιούν επαφές), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ήσυχος.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής -οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τις 9 το βράδυ- με τους Μέρκελ-Ολάντ και δευτερευόντως με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αν και τα τυπικά χρονικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί, τα ουσιαστικά τείνουν να μηδενιστούν. Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα που εξέπεμπε από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και συμπυκνώνεται στη φράση «εμείς καλύψαμε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους Θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή».

Γερμανικός Τύπος: Αγνωστο τι θα προκύψει από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για την ελληνική/ευρω-κρίση: «Πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Τσίπρας έβγαλε στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο: αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ. Αυτή η άποψη δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη.

Ο Τσίπρας υπενθύμισε μόνο αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ε.Ε. εξακολουθούν να θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο και δη όχι μόνο για την νομισματική ένωση. (…) Αυτό το φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Τσίπρας. Η κυβέρνησή του ποντάρει στο γεγονός, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια (…). Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Η Ε.Ε και οι θεσμοί της συνέβαλαν τα περασμένα χρόνια σε σημαντικό βαθμό με λόγια και έργα – καλά και κακά- στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης στην Αθήνα»

Deutsche Welle

Στο δράμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία και η Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα. Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση κορυφής της οποίας η κατάληξη είναι αβέβαιη.

Πάντως λένε πηγές της Ε.Ε. οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. Οι Ελληνες υποτίμησαν την πολυπλοκότητα του θέματος, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, «όταν βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό και θέσει την οικονομία σε τροχιά».

Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι τόνισε: H επιτυχία απαιτεί «πολιτική βούληση, πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, δηλαδή λιγότερες μανούβρες τακτικής και περισσότερη ουσιαστική δουλειά». Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκι τα κεντρικά θέματα είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας…

Σε κύκλους της Ε.Ε λέγεται, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαλείψει υπάρχουσες διαφορές με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Η συνάντηση θεωρήθηκε καταρχάς ως μη σίγουρη. Μόνο αν υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα θα είχε νόημα μια συνάντηση, έλεγαν στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν έως τώρα τι νόημα θα είχε διαφορετικά μια ακόμα συνάντηση κορυφής.

Die Zeit

H πίεση προς την Ελλάδα ενόψει πιθανής συνάντησης κορυφής αυξάνει.

Στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι με τους Ελληνες. Σήμερα θα γίνει πιθανόν συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Η συνάντηση όμως θα μπορούσε να αποτύχει.

Frankfurter Rundschau

Νέα πράξη στο δράμα της Ελλάδας.

Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπορούν οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας να τερματίσουν τη διαμάχη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Λύση δεν βρίσκεται εν όψει κατά τους περισσότερους παρατηρητές.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι πιθανή η νέα ψηφοφορία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να βομβαρδίζεται με e-mails από βουλευτές του κόμματός της. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα επιτρέπει η καγκελάριος την ολιγωρία των Ελλήνων.

Βild

Στο Βερολίνο συζητείται κάτι που έως τώρα εθεωρείτο ότι αποκλείεται: μια νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία όμως θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα κατά τη Bild, ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.