Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ομήρων στην Μπουρκίνα Φάσο

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 23

Burkina-Faso7

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μερικών εκ των 126 ομήρων της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνας Φάσο, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 23 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 23 ανθρώπων, από 18 χώρες. Ανάμεσα στους περίπου 126 που απελευθερώθηκαν, σχεδόν οι μισοί τραυματίστηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνταν ήταν και ένας υπουργός της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι αρχές της χώρας με τη συνδρομή των γαλλικών δυνάμεων απελευθέρωσαν τους ομήρους από το ξενοδοχείο Splendid στην Ουαγκαντούγκου, το οποίο είχαν καταλάβει μαχητές της αλ Κάιντα. Όμως, μία δεύτερη επίθεση ξεκίνησε σε άλλο, κοντινό, ξενοδοχείο, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

burkina faso4

«Τρεις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν. Ήταν ένας Άραβας και δύο Αφρικανοί», δήλωσε ο Σιμόν Κομπαόρε, υπουργός Ασφαλείας της χώρας. Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι υπήρχε και μία γυναίκα ανάμεσα στους δράστες.

Οι Ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Splendid και στο Cappuccino cafe το βράδυ της Παρασκευής. Πήραν τον έλεγχο του πενταώροφου ξενοδοχείου, στο οποίο συχνάζουν μέλη του ΟΗΕ και άλλοι δυτικοί, καίγοντας αυτοκίνητα έξω από το κτίριο και πυροβολώντας στον αέρα. Οι δυνάμεις της χώρας, μαζί με τη στήριξη Αμερικανών και Γάλλων στρατιωτών περικύκλωσαν το ξενοδοχείο, ενώ μετά από ώρες κατάφεραν να ξεκινήσουν την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

Η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Burkina-Faso6

«Υπήρχε αίμα παντού»

Επιζώντες από την επίθεση περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές, με τους ενόπλους να περπατούν και να πυροβολούν μέσα στο ξενοδοχείο.

«Τους ακούγαμε να μιλάνε. Περπατούσαν και συνέχιζαν να πυροβολούν όσους φαίνονταν ζωντανοί», είπε ο Γιανίκ Σαγουαντόγκο. «Ολοι είχαν πανικοβληθεί και έμεναν ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Υπήρχε αίμα παντού, πυροβολούσαν τον κόσμο εν ψυχρώ», πρόσθεσε ο άνδρας που κατάφερε να ξεφύγει από ένα σπασμένο παράθυρο, ενώ μετά βίας μπορούσε να δει εξαιτίας του καπνού.

Burkina-Faso1

Ο Βιτάλ Νουναγιόν, σερβιτόρος σε εστιατόριο που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο περιέγραψε τον τρόμο που επικράτησε κατά την εισβολή των ενόπλων στο Splendid. «Μόλις είχαμε ανοίξει και υπήρχαν λίγοι πελάτες, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς.

Ήταν τρεις άνδρες που πυροβολούσαν στον αέρα. Πολλοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες έβαλαν φωτιά στα οχήματα και πυροβόλησαν προς το Cappuccino cade, πριν του βάλουν φωτιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι φορούσαν τουρμπάνια.


Burkina-Faso2 burkina faso3 Burkina-Faso-.

By