Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση υπουργείου Παιδείας – δασκάλων

Η ΔΟΕ κάνει λόγο για  «εμπαιγμό και απαξίωση της διαδικασίας του διαλόγου»

kourakis mpaltas

Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη στην Βουλή, έχει ξεσηκώσει θύελλα στις σχέσεις της ΔΟΕ με το υπουργείο Παιδείας.

Για «εμπαιγμό και απαξίωση της διαδικασίας του διαλόγου» έκανε λόγο η ΔΟΕ μετά τη συνάντηση μελών της με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη, για το πολυνομοσχέδιο, που αφορά την Εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος τόνισε πως η «η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να επανεισάγει όλες τις τροπολογίες δίχως να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα».

«Είναι αδιανόητο να καλεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε διάλογο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να «συζητήσουν» επί διατάξεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζονται άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», συμπλήρωσε.

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμαναν στον κ. Κουράκη πως η ηγεσία του υπουργείου έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της προς τους εκπαιδευτικούς και έχει αυτοδιαψευστεί σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, τους άμεσους διορισμούς, τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου, ότι δεν καταθέτει τις ρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει, για τους αναπληρωτές και ότι δεν αγγίζει τα «καυτά» ζητήματα της Ειδικής και της Προσχολικής Αγωγής.

Απαίτηση της ΔΟΕ είναι η απόσυρση «όλων των διατάξεων που δεν είναι όντως κατεπείγουσες (π.χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) και την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν» και καταλήγει ότι σε διαφορετική περίπτωση, «ο κλάδος θα απαντήσει άμεσα, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, όπως έπραξε σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της Αξιολόγησης».

By