Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σύγκρουση Μίχαλου – Κορκίδη για τις εργοδοτικές εισφορές

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, επέμεινε ότι δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση για τη συμφωνία Μαξίμου – εργοδοτών σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

mixalos

Με τηλεφωνική του παρέμβαση σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επέμεινε ότι δεν είχε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση για τη συμφωνία Μαξίμου – εργοδοτών σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημείωσε ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει τις θέσεις του για το ζήτημα κατά τη συνάντηση των παραγόντων και οργανώσεων της αγοράς με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντάνι Κοστέλο και μετέφερε τις αντιδράσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, όπως είπε, για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μαξίμου, συνοψίζοντάς τις στη φράση:

«Όλοι απορούν πώς μπόρεσαν οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων να συναινέσουν στην καταστροφή των μελών των οργανώσεών τους».

Χαρακτήρισε εν συνεχεία την απόφαση για καταρχήν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «έωλη και σε επίπεδο διοικήσεων» για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος σε μία εντονότατη αποστροφή, του ζήτησε να σταματήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κωνσταντίνε μην το κάνεις αυτό – Δεν χρειάζεται εμφύλιος».

Ο κύριος Κορκίδης τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα αυτή τη φορά είναι το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι το πλέον υφεσιακό μέτρο είναι η μείωση των συντάξεων και όχι η επιβάρυνση που θα προκύψει για την αγορά από την αύξηση των εισφορών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ρήτρα ανάπτυξης που εμπεριέχεται στο σχέδιο λέγοντας ότι «αυτή δεν αναφέρεται πουθενά».

Φέσσας: Καμία συνεννόηση με Μαξίμου πριν το ραντεβού με Τσίπρα

Χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, απέρριψε τα περί συνεννόησης με την κυβέρνηση για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τους έθεσε τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας για την επιστροφή στην κανονικότητα, που προϋποθέτει την υλοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Μάλιστα, ο κ. Φέσσας αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία πρώτη γενναία μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο να λυθεί κάποια στιγμή το ασφαλιστικό, καθώς είναι «πολύ μεγάλο» πρόβλημα για να λυθεί άμεσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μέτρα όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «απαλύνουν» μεν το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνουν, και προσέθεσε πως ο ΣΕΒ δέχεται την ανάγκη υλοποίησης αυτών των λύσεων λόγω των αναγκών που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για την κριτική του ΠΑΣΟΚ και τα περί πιθανής μεσολάβησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ώστε να υπάρξει το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Φέσσας απέρριψε λακωνικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Τουλάχιστον όσο μας αφορά δεν ισχύει […] Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλεία μας χωρίς κουμπάρους και ινστρούκτορες», είπε.