Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σίγουρα θα χαθούν δουλειές λόγω του ChatGPT

Aύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και κατάργηση θέσεων εργασίας είναι πιθανό να φέρουν εις βάθος χρόνου εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Σαμ Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που το δημιούργησε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Atlantic, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη της ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει συμβεί ποτέ για την ποιότητα ζωής. Βέβαια, τόνισε ότι θα ήταν «τρελό να μη φοβάται κανείς έστω και λίγο την ΑΙ» και τις δυνατότητές της να δημιουργήσει «προβλήματα παραπληροφόρησης ή οικονομικά σοκ». Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα: «Πολλοί από όσους δουλεύουν στον τομέα της ΑΙ προσποιούνται ότι θα είναι μόνο καλή, ότι θα είναι συμπληρωματική, ότι κανείς δεν θα αντικατασταθεί ποτέ. Σίγουρα θα χαθούν δουλειές, τελεία», τόνισε ο Αλτμαν. Από την κυκλοφορία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους, μειώνοντας τον χρόνο που ξοδεύουν σε επαναλαμβανόμενες ή και βαρετές εργασίες.

Ο CEO της OpenAI υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη βελτίωση που έχει συμβεί ποτέ για την ποιότητα ζωής.

Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι θα πρέπει κανείς να φοβάται περισσότερο την ταχεία ανέλιξη των εργαζομένων που θα ξέρουν να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες και όχι τόσο τη συνολική κατάργηση θέσεων εργασίας από την ΑΙ. Ωστόσο, τα σχόλια του Αλτμαν ήταν πολύ πιο απαισιόδοξα: ακόμη κι αν δεν καταργηθούν θέσεις, κάποιες είναι πιθανό να παραγκωνιστούν. Ενδεικτικά, έρευνα της Goldman Sachs από τον Μάρτιο προέβλεπε πως η AI θα επηρεάσει –όχι απαραίτητα καταργήσει– 300 εκατ. θέσεις πλήρους ωραρίου διεθνώς.

Βέβαια, η ευρεία υιοθέτηση της ΑΙ ενδέχεται επίσης να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων. Ο Αλτμαν συγκεκριμένα αναμένει παράλληλα ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες θέσεις, ίσως και με υψηλότερους μισθούς. «Δεν νομίζω ότι θα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω» στην εποχή πριν από την ΑΙ, δήλωσε χαρακτηριστικά.

By