Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Σίλβα: «Οφείλουμε να παίζουμε καλά και να προσφέρουμε θέαμα στον κόσμο μας»

«Επιτυχίες και νίκες» υπόσχεται ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακoύ

996083a8fa63775b3e73541389bd122e_M

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Έρμελο

H συνέντευξη που παραχώρησε:

Πλησιάζουμε στο τέλος του β” σταδίου προετοιμασίας. Σε ποια σημεία πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει πρόοδο και σε ποια χρειάζεται βελτίωση;

Πρέπει να συνεχίσουμε, όπως και να το κάνουμε, τη δουλειά μας. Πρέπει να βελτιώνουμε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού μας. Έχουμε δει σε όλα τα φιλικά που έχουμε παίξει πολλά θετικά στοιχεία. Όπως π.χ. με την Φενέρμπαχτσε. Μετά είδαμε όμως με την Αντάλιασπορ γυρίσαμε πίσω πάλι.

Οπότε, δεν υπήρχε μία συνέχεια στο παιχνίδι μας. Όμως στα δύο παιχνίδια που έχουμε δώσει εδώ στην Ολλανδία πραγματικά έχουμε δει μία πρόοδο.

Είμαστε πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να δούμε από τον Ολυμπιακό. Δεν πρέπε ινα ξεχάσουμε ότι είμαστε στην προετοιμασία, έχουμε δουλέψει μαζί μόλις 20 μέρες με όλους τους ποδοσφαιριστές και υπήρχαν αρκετές αλλαγές φέτος το καλοκαίρι. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθούμε και να συνεχίσουμε την πρόοδό μας.

Έχουμε παρατηρήσει στην Ολλανδία τον Ολυμπιακό να έχει ένα καλό πρώτο ημίχρονο στα φιλικά, αλλά στην επανάληψη να πέφτει κάπως η απόδοσή του. Συμφωνείτε ότι είναι λίγο φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η πτώση λόγω και της κούρασης της ομάδας από την προετοιμασία;

Είναι αλήθεια πώς σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν είχε καμία σχέση το πρώτο ημίχρονο με το δεύτερο. Το είδαμε και στα δύο φιλικά. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην τέταρτη εβδομάδα προπονήσεων, τώρα ξεκινάμε την πέμπτη και είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία κούραση.

Εμείς όμως θέλουμε έναν Ολυμπιακό να κρατάει ψηλά την ένταση, ψηλά τον ρυθμό σε όλο το παιχνίδι. Και στα 90 λεπτά. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να το καταφέρουμε αυτό. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ακόμα είμαστε σε στάδιο προετοιμασίας. Αυτό που είπαμε και πριν. Όλα αυτά είναι μέσα στην προετοιμασία. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Υπάρχουν χρονικά περιθώρια για το πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα σε αυτόν τον ρυθμό που θέλετε;

Στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αυτό θα ήταν μία φυσιολογική απάντηση. Ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, να χαράξουμε τον δρόμο μας μέσα στη σεζόν. Απλώς η προετοιμασία είναι μία περίοδος όπου οι παίκτες γνωρίζουν τις νέες ιδέες που θέλουν να περάσουν από το τεχνικό τιμ. Κι επίσης δοκιμάζουμε πράγματα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη του πρωταθλήματος.

Στο παρελθόν έχουν δει τον Ολυμπιακό σε διάφορες προετοιμασίες να είναι πολύ καλός, αλλά μέσα στη σεζόν δεν είχε τις ανάλογες εμφανίσεις. Είναι κάτι που το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

Το σκεπτικό και η θέλησή μου είναι αυτή. Απλώς δεν γίνεται να μιλήσουμε τώρα για το παρελθόν. Ό,τι έγινε στο παρελθόν, θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Η δουλειά μου και το σκεπτικό μου είναι να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για να κερδίσουμε και να παίρνουμε αποτελέσματα που στον Ολυμπιακό αυτό είναι δεδομένο, θα πρέπει να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο. Οφείλουμε να παίζουμε καλά και να προσφέρουμε και θέαμα στον κόσμο μας.

Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν ομάδες που πάνε μόνο για το αποτέλεσμα και δεν θέλουν το θέαμα. Ακόμα και στην έδρα τους δεν ασχολούνται με το θέαμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Εμείς θέλουμε αποτελέσματα, νίκες, αλλά και θέαμα. Αυτό δουλεύουμε στην προετοιμασία και για αυτό θα προσπαθήσουμε μέσα στη σεζόν. Αλλά ας μιλήσουμε καλύτερα για το παρόν και για το μέλλον.

Ο Τσόρι ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Φορτούνης δείχνει στα φιλικά ότι μπορεί να αποτελέσει τον μελλοντικό ηγέτη της ομάδας. Την ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Είναι και οι δύο πολύ μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Με την εξαίρεση ότι ο Φορτούνης δεν παίζει μόνο εκεί που παίζει ο Τσόρι, αλλά μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά και στα πλάγια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε τον Νταβίντ Φουστέρ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να βοηθήσει.

Όπως είδατε στα πρώτα φιλικά έπαιξε ο Τσόρι βασικός σε ρόλο επιτελικού και στα τελευταία έχει μπει ο Φορτούνης. Είδατε όμως ότι είμαστε σε μία περίοδο που δοκιμάζουμε και βλέπουμε ποδοσφαιριστές σε άλλες θέσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την παρακολούθηση.

Δεν θα ήθελα πάντως να μιλήσω ατομικά για ποδοσφαιριστές, όπως είπατε για τους Τσόρι και τον Φορτούνη, γιατί δεν θέλω π.χ. να ξεχάσω και τον Φουστέρ. Σίγουρα ο Φορτούνης μας βοηθάει πολύ, είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Θα ήθελα να τον δω σταθερό, να δω έναν σταθερό Φορτούνη. Σίγουρα στο μέλλον θα δούμε έναν καλύτερο Φορτούνη από αυτόν που βλέπουμε εδώ.

Θεωρείτε ότι μπορούν να συνυπάρξουν οι Τσόρι και Φορτούνης στην ενδεκάδα;

Τους έχουμε δει ήδη αυτό το καλοκαίρι στην ίδια ενδεκάδα με τον Φορτούνη να ξεκινάει από το πλάι. Όπως είπαμε, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που δοκιμάζουμε διάφορους παίκτες σε διαφορετικές θέσεις για να βρούμε το σχήμα και την βασική ενδεκάδα της χρονιάς. Το καλό όμως είναι και αυτό το είχα πει και στη διοίκηση, είναι να υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στην ομάδα. Θα έχεις δύο ποδοσφαιριστές για μία θέση ή πολλούς για κάποιες άλλες θέσεις. Είναι πολύ καλό για την δουλειά καθημερινά στην προπόνηση. Αυτό θα κάνει και την ομάδα καλύτερη.

Από την αρχή της προετοιμασίας βλέπουμε έναν Ολυμπιακό επιθετικό, με κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Με πολύ πρέσινγκ ψηλά, με αρκετή κίνηση χωρίς την μπάλα, με πολύ γρήγορη κυκλοφορία. Είναι και κάτι άλλο που μας έχει ξεφύγει μήπως;

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα στην επίσημη παρουσίασή μου, είχα περάσει αυτό το μήνυμα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μία ομάδα στον κόσμο που θα θέλει να ελέγχει το παιχνίδι και να μην πρεσάρει τον αντίπαλο. Ή να υπάρχει μία ομάδα που να έχει την κατοχή και να μην κάνει τις απαραίτητες κινήσεις χωρίς την μπάλα. Εμείς αυτό θέλουμε ειδικά στην έδρα μας. Θα κοιτάξουμε να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε.

Πρέπει να πρεσάρουμε ψηλά στον αντίπαλο στο δικό του μέρος του γηπέδου για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την μπάλα και μετά από αυτό, όταν θα έχουμε εμείς την κατοχή, θα πρέπει να κάνουν κινήσεις όλοι οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν λύσεις σε αυτόν τον παίκτη που θα έχει εκείνη τη στιγμή την μπάλα στα πόδια του. Είναι αυτό που πιστεύω εγώ για την ομάδα και αυτό που θέλουμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Στην Ευρώπη όμως που οι ταχύτητες είναι διαφορετικές;

Σίγουρα είναι δύο διαφορετικές ιστορίες το ελληνικό πρωτάθλημα και η Ευρώπη. Όμως μην φανταστείτε ότι θα δείτε έναν πολύ διαφορετικό Ολυμπιακό στην Ευρώπη από αυτόν της Ελλάδας. Πρώτα δεν το θέλουμε αυτό. Θα δείτε όμως σε κάθε παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ θα υπάρχει μία διαφορετική τακτική, αλλά δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από την γενικότερη φιλοσοφία μας.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσουμε τη φιλοσοφία μας και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο σε κάθε παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πιο πολύ τακτικά. Η φιλοσοφία μας είναι να κρατήσουμε το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου που θα έχουμε στην Ελλάδα.

Είπατε προηγουμένως ότι δεν θέλετε να μιλήσετε ατομικά για κάποιους ποδοσφαιριστές. Από την άλλη όμως παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον να μιλήσουμε για κάποιους συγκεκριμένα. Ο Φράνκο Χάρα, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης και ο Τζίμι Ντουρμάζ ήταν δύο παίκτες που φέρονταν πριν από την προετοιμασία να βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο. Εσείς όμως τους έχετε μέχρι στιγμής δείξει μία εμπιστοσύνη. Τους υπολογίζετε κανονικά;

Υπολογίζω όλους τους παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Ειλικρινά. Όχι μόνο εγώ, αλλά και το τεχνικό τιμ και η διοίκηση. Η διοίκηση βλέπει τι ποδοσφαιριστές υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Εσείς είπατε τρία ονόματα, αλλά υπάρχουν και οι Αυλωνίτης και Βούρος που σίγουρα θα πιστεύατε ότι δεν θα έπαιζαν βασικοί στα φιλικά.

Όμως, έχουν προκύψει τα προβλήματα με τον Μποτία και αυτό το μικρό πρόβλημα με τον Σιόβα κι έχουν παίξει σχεδόν όλα τα ματς. Είδατε πώς αντέδρασαν τόσο καλά και πόσες βοήθειες πρόσφεραν στην ομάδα.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μέσα από τη δουλειά τους αρπάζουν ευκαιρίες και δείχνουν ότι μπορούν να βρίσκονται στο ρόστερ. Είμαι γενικότερα ικανοποιημένος από τους παίκτες που έχω στη διάθεσή μου. Όμως, όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει την ευκαιρία και δείχνει δουλειά και ότι μπορεί να πάρει την ευκαιρία να παίξει στην ομάδα, γιατί να μην τον υπολογίζω;

Μετά από τόσες μέρες προετοιμασίας, πού νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις; Φυσικά μιλάμε για μεταγραφές.

Δυστυχώς δεν γίνεται να μιλήσω για αυτά τα πράγματα με εσάς. Εμείς έχουμε ήδη κάποιους ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Θα πρέπει να γυρίσουμε στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τις επαφές και τις συζητήσεις με την διοίκηση. Σίγουρα κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για το τι μας λείπει, για το τι μπορούμε να πάρουμε ώστε να μεγαλώσει κι άλλο η ομάδα.

Και το λέω αυτό, γιατί δεν θα πάρουμε έναν ποδοσφαιριστή για να αντικαταστήσει έναν άλλο ποδοσφαιριστή. Αν αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε έναν παίκτη, σημαίνει ότι θα θέλουμε να κάνουμε την ομάδα ακόμα καλύτερη. Όχι να φύγει κάποιος που είναι μαζί μας για να έρθει άλλος στη θέση του. Θέλουμε πάνω απ” όλα να μεγαλώσει η ομάδα.

Με βάση την εικόνα που έχετε στην προετοιμασία σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι η ομάδα έχει ανταποκριθεί καλά σε αυτά που θέλετε να περάσετε και σε ποιο σημείο θεωρείτε ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά;

Θα έλεγα λίγο απ” όλα. Όμως, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο την οργανωμένη επίθεση όταν ο αντίπαλος θα κλείνεται πίσω. Στην Ελλάδα τέτοιες ομάδες θα αντιμετωπίσουμε με καλά οργανωμένες άμυνες. Τότε πρέπει να δουλέψουμε σε αυτές τις κινήσεις. Όταν έχουμε την μπάλα στην κατοχή μας και περνάμε τη μεσαία γραμμή, θα πρέπει να δούμε τι κινήσεις οφείλουμε να κάνουμε.

Αυτό είναι πιο δύσκολο να το δουλέψουμε απ” ό,τι για παράδειγμα στην άμυνα, όπου μας λείπουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που είναι τραυματίες. Σίγουρα και στην ανασταλτική λειτουργία θα πρέπει να δουλέψουμε όταν γυρίσουμε στην Ελλάδα. Γενικότερα όμως όλο το παιχνίδι μας χρειάζεται δουλειά. Όχι μόνο κάποιες γραμμές. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Όταν βρίσκεσαι πάντως αντιμέτωπος με μία κλειστή άμυνα είναι πολύ δύσκολο.

Θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε τον Σαλίνο που έχει επιστρατευτεί στο αριστερό άκρο της άμυνας. Τον υπολογίζετε για «μπακ απ» του Μασουακού;

Ο Σαλίνο είχε παίξει μερικές φορές και ως αριστερός μπακ. Σίγουρα είναι μία λύση για εμάς, γιατί όπως είδατε και εσείς που παρακολουθείτε την προετοιμασία μας, είχα μόνο ένα καθαρόαιμο αριστερό μπακ, τον Μασουακού. Τώρα ήρθε στην Ολλανδία και ο Τσιμίκας να μας βοηθήσει.

Όμως, όταν έχεις μόνο έναν ποδοσφαιριστή για μία θέση, πρέπει να δοκιμάσεις και άλλα πράγματα. Εμείς ξέραμε ότι ο Σαλίνο μπορεί να παίξει αριστερά. Τον δοκιμάσαμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά του. Είναι πολύ θετικό για μία ομάδα να έχει ποδοσφαιριστές που να μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις. Είναι σημαντικό όταν μπαίνει ένας παίκτης από την αρχή ή για λίγα λεπτά, να βοηθήσει την ομάδα και να καλύψει το κενό που μπορεί να προκύψει.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί με τις μεταγραφές των Πάρντο και Φινμπόγκασον, είναι ότι προτιμάτε παίκτες σε μικρή ηλικία και όχι ποδοσφαιριστές σε προχωρημένη ηλικία. Είχαν ακουστεί και διάφορα ονόματα και τα είχατε απορρίψει. Είναι έτσι;

Το σημαντικό είναι να έρθουν ποδοσφαιριστές που θα θέλουν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Θα θέλουν να προσφέρουν στον σύλλογο. Δεν έχει σημασία το όνομα ή η ηλικία του. Εμείς θέλουμε να έχουμε φιλοδοξία, ποιότητα και την όρεξη να βοηθήσουν. Δεν έχει σημασία το όνομα.

Από τους νέους, τον Σάλιακα, τον Νικολάου, τον Τσιμίκα, θα κρατήσετε κάποιους στην πρώτη ομάδα;

Έτσι όπως είναι η δομή του συλλόγου οι νέοι ποδοσφαιριστές που είναι πιο κοντά στην πρώτη ομάδα και έτοιμοι να προσφέρουν, είναι παίκτες με ποιότητα. Μπορούν να συμμετέχουν και να δουλεύουν στην πρώτη ομάδα. Έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Απ” ό,τι έχω δει μέχρι τώρα είμαστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους στην πρώτη ομάδα. Θα μπορούσαμε κάποια στιγμή, δεν ξέρω σε δύο μήνες, σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο, να τους ανεβάσουμε στην πρώτη ομάδα και να συμμετέχουν κανονικά. Παίζουν και με τις μικρές Εθνικές ομάδες και μπορούν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Σίγουρα κάποια στιγμή θα βοηθήσουν.

Στα φιλικά με την Τβέντε και την Φέγενορντ χρησιμοποιήσατε το ίδιο σχήμα. Με την Σίβασπορ θα προχωρήσετε σε κάποιες αλλαγές με την χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής;

Αν εννοείτε τους ίδιους ποδοσφαιριστές δεν θα το έλεγα. Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας λίγο πριν από το φιλικό. Όταν χρησιμοποιούμε τους ίδιους ποδοσφαιριστές σημαίνει ότι θέλουμε να δούμε μα πρόοδο στην ομάδα, να δούμε αν προχωράει αυτό το σχήμα που έχουμε επιλέξει. Το να προχωράει όμως το σχήμα, δεν σημαίνει ότι θα παίξουν και οι ίδιοι ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε και άλλους. Σίγουρα όλοι θα έχουν χρόνο συμμετοχής ώστε να αποδείξουν αν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.

Είπατε πριν ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για τα μεταγραφικά, αλλά για να το διασκεδάσουμε και λίγο, φανταζόμαστε ότι πορτογαλικό Τύπο διαβάζετε, έτσι δεν είναι;

Ναι… (γέλια)

Για έναν ποδοσφαιριστή που γράφουν στην Πορτογαλία και παίζει εξτρέμ στην Πόρτο ισχύει ή όχι;

Πώς τον λένε; (γέλια)…

Ερνάνι!

(γέλια)… Στην Πορτογαλία βγήκε ένα όνομα. Στην Ελλάδα έχουν βγει τουλάχιστον τριάντα. Το όνομα του Ερνάνι είναι σίγουρα πάνω στο τραπέζι, αλλά καλό είναι να μην μιλάμε για ονόματα. Με τη διοίκηση όταν θα μιλήσουμε για μεταγραφές, θα μιλήσουμε και για την επίθεση, και για τη μεσαία γραμμή, και για την άμυνα.

Δεν μιλάμε για ονόματα και δεν το θέλω αυτό. Αν θέλετε μπορείτε να ρωτήσετε εσείς, αλλά το σημαντικό για εμένα είναι αν φέρουμε κάποιους ποδοσφαιριστές, να κάνουν μεγαλύτερη την ομάδα και να θέλουν προπάντων να παίξουν στον Ολυμπιακό. Το να μιλήσουμε για ονόματα ή για θέσεις, δεν γίνεται γιατί είμαστε σε συζητήσεις με την διοίκηση και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι χρειαζόμαστε ακριβώς μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο πορτογαλικός Τύπος είχε για αρκετά χρόνια τον Ολυμπιακό στα ρεπορτάζ του λόγω της παρουσίας των Περέιρα και Ζαρντίμ. Εσείς πώς βιώνετε την παρουσία σας στην ομάδα;

Όταν ήμουν στην παρουσίαση είπα ότι είμαι ικανοποιημένος στον Ολυμπιακό. Και τώρα 20 μέρες μετά λέω το ίδιο. Όταν ήρθα ήξερα ότι θα καθόμουν σε μία καρέκλα μίας πολύ μεγάλης ομάδας, αλλά το αν είμαι εγώ ή όχι ικανοποιημένος δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η δουλειά μου στην ομάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

Όπως είπαμε και στην παρουσίαση, θα πρέπει να συνεχίσουμε και τις επιτυχίες που πάντα είχε αυτή η ομάδα. Σίγουρα μία μέρα θα είσαι ικανοποιημένος, μπορεί την επόμενη όχι τόσο. Όμως θα πρέπει να δουλεύεις. Το θέλει και η Διοίκηση, και εμείς, και ο κόσμος να συνεχίσουμε αυτές τις επιτυχίες.

Σας βλέπουμε ότι είστε ένας ήρεμος άνθρωπος. Έκρηξη Σίλβα υπάρχει περίπτωση να δούμε;

Μπορεί να συμβεί αυτό. Εγώ πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος που σέβομαι όλους και αυτό ζητάω από τους άλλους. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να κερδίζει, να είναι νικητής. Μπορεί πολλές φορές αυτό να σε πάει σε άλλον δρόμο. Όμως έτσι αντιμετωπίζω τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Όπως σέβομαι τους ανθρώπους, έτσι θέλω να με σέβονται και εκείνοι.

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που έχει πολύ μεγάλη πίεση και πέρα από τις νίκες θέλει και θέαμα. Είστε προετοιμασμένος για αυτό;

Είναι κάτι που μου ζήτησε η διοίκηση, θέλουμε νίκες. Εγώ συμφωνώ με αυτό που μου ζήτησαν και για αυτό δουλεύουμε καθημερινά. Είναι ακόμα νωρίς να το δούμε στο γήπεδο, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου και αυτό προσπαθούμε. Να συνδυάζουμε τις νίκες με ωραίο ποδόσφαιρο που θα αρέσει όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και σε εμένα.

Η πίεση στους μεγάλους συλλόγους υπάρχει παντού. Και στην Πορτογαλία, και στην Ισπανία, και στην Ελλάδα. Σε έναν μεγάλο σύλλογο πρέπει να υπάρχει πίεση, αλλά πρέπει και να παίζεις μία μπάλα που να αρέσει στον κόσμο. Ο κόσμος είναι αυτός που στηρίζει τις ομάδες.

Κρατήσαμε τρεις λέξεις: Δουλειά, σεβασμός, νικητής… Ποιες άλλες θα προσθέτατε για να δείτε τον Ολυμπιακό που θέλετε;

Φιλοδοξία και νίκες είναι πάνω απ” όλα. Μετά έρχεται η δουλειά και τέλος ο σεβασμός. Είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε τη θέληση να κερδίσουμε. Πώς θα φτάσουμε στις νίκες; Μέσα από τη δουλειά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να δουλεύεις, να σέβεσαι τον σύλλογο και μέσα από την φιλοδοξία σου να φτάνεις στις νίκες.