Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,03% στις 701,22 μονάδες

xrimatistirio_ptosi

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες, οι οποίες σήμερα εντάθηκαν, δοκιμάζοντας το επίπεδο των 700 μονάδων, το οποίο τελικά και διατήρησε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,03% στις 701,22 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 715,45 μονάδες και η χαμηλότερη στις 694,89 Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 14,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 47,28 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,69 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,71% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,18%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, ο Οκτώβριος δεν ήταν τελικά ένας τόσο μίζερος μήνας (+7,2%) αφού κατά την διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε σημειώθηκε νέο υψηλό τριών μηνών για το Γενικό ∆είκτη ενώ και οι τζίροι βελτιώθηκαν κατά 24% πηγαίνοντας την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στα 37,2 εκατ. ευρώ.

Ο Νοέμβριο έχει λόγους και αφορμές να είναι καλύτερος από τον Οκτώβριο αφού εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιλαμβάνει το δεύτερο σετ μέτρων για την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης του 1 δις ευρώ, τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και τις αναδιαρθρώσεις του MSCI. Η βαριά ατζέντα προμηνύει καλύτερους τζίρους, περισσότερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και μεγαλύτερες συγκινήσεις στην διαμόρφωση των τάσεων στο ΧΑ.

Το χρονοδιάγραμμα των τραπεζών οι οποίες θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το Νοέμβριο περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων: Την πρόσκληση των Γενικών συνελεύσεων, την διεξαγωγή και την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων, reverse split για όσες τράπεζες διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, επαναληπτικές συνελεύσεις για την επίτευξη της απαρτίας, άνοιγμα των βιβλίων προσφορών, εκκαθάριση των αυξήσεων, έγκριση από το ΧΑ και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Δεδομένης της στενότητας χρόνου λόγω και της λήξης του οικονομικού έτους η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, στόχος απαιτητικός δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας στην εγχώρια αγορά αλλά και του ύψους των απαιτούμενων κεφαλαίων που ακόμα και στο αισιόδοξο εύρος των εκτιμήσεων του βασικού σεναρίου δεν είναι λιγότερα από 4,5 δις ευρώ.

Κάτω από αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την αγορά και θα επαναφέρει ζωηρότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές. Αυτό θα συμβεί βέβαια εφόσον όλα γίνουν στο χρόνο που πρέπει.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα δυνατό σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων διόρθωσε προς τα επίπεδα των 700 μονάδων χωρίς να μεταβάλει την τάση του. Η διόρθωση ήρθε μετά από την πρόσκρουση του δείκτη με υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα τιμών του RSI γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στο 2015.

Το υψηλό των 731 μονάδων αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Γενικού ∆είκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς τον Αύγουστο μετά την τραπεζική αργία και στο σημείο αυτό η απόδοση από τα χαμηλά της χρονιάς έφθανε το 30%. Μέχρι τις 680 μονάδες οι πιθανότητες ανόδου προς τις 770 – 780 μονάδες δεν μεταβάλλονται, ωστόσο η δυναμική που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα των προηγούμενων τριών εβδομάδων έχασε σε ισχύ και πιθανόν να προηγηθεί κάποιος σχηματισμός συσσώρευσης πριν οποιαδήποτε νέα ανοδική διαφυγή. Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε μέτρια επίπεδα βελτιώνοντας οριακά την επίδοση της προηγούμενης εβδομάδας συμβάλλοντας έτσι στο να αυξηθεί ο αριθμός των τίτλων που παρουσίασε κάποια αξιόλογη κινητικότητα.

Στο ταμπλό, αναμενόμενη ήταν η πίεση που ασκήθηκε στον τραπεζικό κλάδο ενόψει των κρίσιμων αυριανών συνεδριάσεων, η οποία έφθασε για τον κλαδικό μέχρι το -14,2%, κλείνοντας τελικά στο -7,08%. Άλλωστε, η Alpha Bank έφτασε έως το -16,15%, για να κλείσει στο -11,54%, ηEurobank έως το -15,63%, ενώ έκλεισε στο -3,13% και έως το -15,34% η Εθνική με κλείσιμο στο -7,12%. Πολλή καλύτερη η εικόνα της Πειραιώς που έφτασε μέχρι το -8,51% για να κλείσει στο -1,06%.

Από τους 25 τίτλους του FTSE 25 έκλεισαν θετικά οι τέσσερις, ήτοι οι μετοχές της Jumbo (+1,27%), της ΕΥΔΑΠ  (+1,05%), της Grivalia Properties (+0,36%) και της ΜΕΤΚΑ (+0,34%).

Αντιθέτως, εκτός των τραπεζών, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-4,42%), της Ελλάκτωρ  (-4,30%) του ΟΤΕ ΟΤΕ-4,29% (-4,29%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,10%), της Τιτάν (-4,09%) και του ΟΠΑΠ (-3,94%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-7,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+0,77%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By