Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Σήμερα στο EuroWorking Group η τεχνική συζήτηση για το χρέος

Σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει στο EuroWorking Group η τεχνική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κοινοτικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συζήτηση «αμιγώς τεχνική» και αποσαφηνίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση και αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα stress test των τραπεζών.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η συζήτηση των επιπρόσθετων μέτρων απομείωσης του χρέους σε επίπεδο Eurogroup θα γινόταν στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση έχει μετατεθεί για το άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Σύμφωνα με τα σενάρια που είναι υπό συζήτηση μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής των δανείων του EFSF ή τη μεταφορά των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (τα γνωστά ANFAs και SMPs).

Έως σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMPs και των ANFAs δεν έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα. Αυτά τα κέρδη μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κατά πληροφορίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο 3,7% ή την πρόωρη εξόφληση των διμερών διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου Μνημονίου.

Αλλά και η επιμήκυνση της λήξης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς την Ελλάδα έως και 15 έτη θα έδινε μια γενναία ελάφρυνση χρέους, καθώς θα πάγωνε στο 3% του ΑΕΠ ετησίως τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για σχεδόν δύο δεκαετίες. Δηλαδή η Ελλάδα θα δαπανούσε περί των 6 δισ. ευρώ ετησίως για τις αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By