Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Σήμερα τα αποτελέσματα των stress test

H EKT εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 14 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους

ethniki trapeza

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Σάββατο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.

Η εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα-που χρειάστηκε να συνάψει τρεις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές-που σήμανε ότι περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ τέθηκαν κατά μέρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται επείγουσα.

Εάν δεν έχει τελειώσει ως τα τέλη της χρονιάς, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι μεγάλοι καταθέτες, για παράδειγμα διάφορες εταιρείες, θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα καθώς οι αποταμιεύσεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις «εκ των έσω», ή bail-in.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 11:30, ακολουθεί μια σειρά ελέγχων αντοχής των τραπεζών, μετά την πολύμηνη διένεξη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που κλήθηκε να προωθήσει η Αθήνα σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By