Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Σήμερα τα ξεπουλάνε και τότε μιλούσαν για απαράδεκτες ιδιωτικοποιήσεις

Δείτε τι έλεγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

LOGO-SYRIZA

Στις 12/12/2013, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταθέσει ερώτηση στη βουλή, στον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με την ακύρωση της απαράδεκτης ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπως την χαρακτήριζαν τότε.

Στην ερώτηση, αναφέρεται μια δήλωσε του τότε  Επίτροπου Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν: «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης», καθώς επίσης ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».

Παράλληλα, στην ερώτηση, αναφέρουν τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης.

Ωστόσο, από τότε πέρασε αρκετός καιρός, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και σήμερα ψηφίζεται στη βουλή σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, προβλέπεται να μπουν στο υπερταμείο και να ιδιωτικοποιηθούν…

Δείτε τι έλεγαν στις 12/12/2013

Στις 28 Ιουλίου 2010 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.  ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σαν «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτυχία, εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επαναδημοτικοποιήσεις πολλών δικτύων ύδρευσης τα τελευταία χρόνια στην Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Όμοίως, το Βερολίνο βρίσκεται στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης», καθώς επίσης ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά στην μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, απόφαση που αναμένεται να καθαρογραφεί οσονούπω.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

— Προτίθενται να ακυρώσουν οριστικά κάθε διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Παπαδημούλης

Νάντια Βαλαβάνη

Δημήτριος Γελαλής

Ηρώ Διώτη

Ιωάννης Δραγασάκης

Γεώργιος Σταθάκης

Ευκλείδης Τσακαλώτος

(Visited 1 times, 1 visits today)
By